Massmördaren semestrade i Sverige

Vänner och grannar kan knappt tro att det är sant

NYHETER

En alldeles vanlig man som gillade att dyka och som semestrat i Sverige.

Dagen efter den brutala massakern i nordvästra England börjar bilden av massmördaren Derrick Bird klarna.

Men någon rimlig förklaring till hans beteende finns fortfarande inte.

Derrick Bird.

I går skakades Storbritannien av den värsta massakern på många år. Taxichauffören Derrick Bird, 52, sköt först sin tvillingbror med ett hagelgevär och gav sig sedan iväg på en mördarresa genom landsbygden.

Han hann döda tolv människor och såra över 20 innan han efter tre timmar vände vapnet mot sig själv och avslutade dramat i en skogsdunge.

Bråk med kollegor

Någonting fick den vanligtvis lugne Derrick Bird att flippa.

Men vad är oklart.

Den utlösande faktorn verkar i alla fall ha varit ett bråk på tisdagskvällen med några kolleger. Bird ansåg att de fuskade i taxikön och därför stal hans intäkter. Den kvällen körde han hem i vredesmod och ska enligt vittnen ha uttalat hot om att något skulle hända.

En av Birds kolleger säger till Daily Mail att bråket mellan chaufförerna pågått en längre tid, och att Derrick Bird hade ekonomiska problem som gjorde det hela värre.

– Det finns många fler taxibilar nu så det är svårare att tjäna sitt levebröd. Med de finansiella problem som han hade och med hans sjuka mor så stördes han av det extra mycket, säger taxichauffören Mark Cooper.

Gillade att resa

Han är dock noga med att säga att det besinningslösa våldsdådet var fullständigt olikt den vanligtvis stillsamme och gladlynte ”Birdy”.

Bråket med kollegorna förklarar inte heller varför han först sköt sin tvilligbror. Enligt Birds familj fanns det ingen fejd mellan tvillingarna.

Tidningen Times beskriver Derrick Bird som en hårt arbetande man som bott ensam sedan han skilde sig i mitten av 1990-talet.

Fritiden spenderade han med sina söner, 16 respektive 28 år, och med sin skröpliga mor. Han tyckte om att köra go-cart och gå till badhuset för att öva dykning.

Pengarna han tjänade spenderade han på resor till bland annat Sverige, Ryssland, Mexiko och Egypten.

Ingen kan tro det

Peter Ledder, en nära vän som träffade massmördaren kvällen före morden, säger att Bird var ”en helt vanlig kille.”

– Han verkade inte det minsta stressad. Han hade precis kommit hem från Ryssland och var rätt solbränd, säger Ledder till Times.

– Jag vet att det låter konstigt. Men det var inget hemskt med honom. Han har alltid bott i det här området och brukade komma ner till puben för en öl med grabbarna och han var väldigt kamratlig.

Liknande beskrivningar kom från grannar och vänner till Derrick Bird. Ingen kunde tro att han var kapabel till ett sådant vansinnesdåd.

– Något måste ha klickat i huvudet på honom, säger Ledder.