Varnade innan han sköt

Hämnades på arbetskamrat

1 av 2 | Foto: AP
En kvinna stannar till vid blommorna för offren i Whitehaven. Taxiföraren Derrick Bird sköt 37 i flera städer i nordvästra England. Tolv dog, 25 är skadade varav tre kritiskt.
NYHETER

Han hade levt ett långt liv i nedstämdhet.

Han beskrivs som snål.

Ett bråk med taxikollegorna fick bägaren att rinna över för Derrick Bird, 52.

På onsdagsmorgonen sköt han ihjäl tolv människor, bland annat en taxikollega som han avskydde. Derrick Bird ansåg att kollegan stal kunder genom att tränga sig i taxikön.

– Jag är inte förvånad att taxibråket låg till grund. Det har pågått i flera månader och han har hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av det, säger kollegan Peter Leder till Daily Mail.

Enligt honom finns det alldeles för många taxibilar för det idylliska området Cumbria vid Englands kust som varje sommar lever upp i och med de många turisterna.

"Skjuta någon"

Under helgen hade Derrick Bird för ovanlighetens skulle supit sig full istället för att vara ute och köra taxi. När han på tisdagen, kvällen innan dådet, återigen hamnade i bråk med sina taxikollegor rann det över. Han var vannsinnig och sa att han skulle skjuta någon.

Han ska ha sökt psykiatrisk vård på ett lokalt sjukhus under kvällen. Men han blev avvisad. Dagen efter sköt han först sin tvillingbror och sen en advokat han bestämt träff med. Det tredje offret var taxikollegan Darren Rewcastle. Han var en av dem som Derrick Bird grälat som värst med.

Även om många vänner har chockats över vansinnesdådet är det allmänt känt att Derrick Bird, eller Birdy som han kallades, var en tystlåten enstöring. Han verkade ofta nedstämd. Hans tvillingsbror ansågs vara den utåtriktade av dem två.

Väldigt snål

Till Daily Mail säger en kollega att Derrick Bird var så snål att han till och med skulle ha tagit betalt av sin egen familj om de åkte i hans taxi.

Efter att hans pappa dog år 1998 flyttade Derrick Birds mamma in hos honom och han blev hennes vårdare.

– Han gjorde allt för henne, städade och lagade mat, berättar en granne för Daily Mail.

År 2007 misshandlades Derrick Bird medvetslös av en kund som åkte i hans taxi. Efter det uppträdde han nervöst och ville inte längre köra nattskiftet.

FAKTA

Sköt 37 på fem timmar

Derrick Bird sköt ihjäl tolv personer under fem timmar på onsdagsmorgonen. Bland offren fanns hans tvillingbror, hans advokat och en taxikollega han bråkat med. Övriga var till synes slumpmässigt utvalda.

Han skadade dessutom 25 personer. Tre vårdas på sjukhus med livshotande skador. Han ska ha använt sig av en hagelbässa och ett gevär med kikarsikte. Han tog sitt eget liv.

ARTIKELN HANDLAR OM