Oljeledningen kapad

...men snittet är ojämnt

Ett verktyg försöker trimma till en del av utrustningen som ska stoppa läckan.
NYHETER

BP har lyckats såga av den läckande oljeledningen på botten av Mexikanska golfen.

Men snittet blev inte jämnt, och den svåra delen återstår: att få dit ett lock som ska stoppa oljespillet.

Vi har en god nyhet och en dålig nyhet.

Ungefär så sade den amerikanska kustbevakningen strax efter klockan 16 svensk tid.

Den goda nyheten är att oljebolaget BP äntligen har lyckats såga av den läckande oljeledningen på havsbotten.

Det är steg ett i det senaste försöket att täta läckan som hotar kust- och vattenlivet i området.

Misslyckat snitt

Den dåliga nyheten är att snittet har blivit ojämnt.

Just att få till en slät och fin yta på det kapade röret har ansetts vara den verkliga utmaningen med försöket. Nu blir det betydligt svårare att placera dit det lock som ska täta läckan och leda upp olja till ytan.

Det kommer BP försöka göra senare i kväll.

Misslyckade försök

Metoden att såga av röret och sätta dit ett lock är det senaste i en lång rad av mer eller mindre kreativa försök att få stopp på oljeläckaget.

Samtliga har misslyckats.

Plan A för att täta läckan inleddes i slutet av april, kort efter att oljeplattformen Deepewater Horizon exploderat. Den tänkta lösningen var en enorm kupol som skulle placeras över läckan. Försöket misslyckades.

Plan B var en mindre trattliknande konstruktion som skulle leda upp oljan genom ett rör till en tanker på ytan. Men på grund av det stora trycket och kylan på botten bildades det iskristaller på insidan av tratten och den övergavs.

BP övergick då till plan C, som gick ut på att bolaget monterade ett smalt rör direkt på den läckande ledningen. Vissa mängder olja kunde samlas upp den vägen, men det var inte en långsiktigt hållbar lösning.

Plan D var att stoppa oljan genom att spruta in så kallad tung lera, golfbollar och annat skrot i läckan. Tanken var att trycket skulle minska så pass mycket att det gick att gjuta cement över alltsammans.

Men inte heller det fungerade.

Svårt djup

Nu sex veckor efter explosionen har alltså även plan E – eller vad man ska kalla det – råkat ut för ett bakslag i och med att sågklingan fastnade. Efter det fick BP använda sig av ett grövre verktyg och snittet blev alltså inte helt jämnt.

Det som ställt till det för BP:s tekniker är framför allt det stora djupet. Flera av metoderna har fungerat vid tidigare olyckor, men har aldrig prövats på 1 500 meters djup – där bara undervattensrobotar klarar av att arbeta.

En del experter menar att den verkliga lösningen är flera månader bort, när man borrat de två nya avlastningshål i oljekällan som ska stoppa läckan för gott.