21-åring begärd häktad för mordet på Elsie

NYHETER

21-åringen mördade Elsie Persson, 73, när hon skulle plocka liljekonvaljer utanför Halmstad.

I morse klockan nio inleddes förhören med den mordmisstänkte 21-åringen. Efteråt beslöt chefsåklagaren Anders Johansson att begära honom honom häktad för att på sannolika skäl ha mördat Elsie Persson, 73.

– Vi gick igenom mycket under förhöret så det finns svar på frågorna om motiv, tillvägagångssätt och annat, men det är inget jag tänker kommunicera utåt, säger 21-åringens försvarare Göran Ruthberg.

Även åklagaren är förtegen.

– Vi har en hel del vi måste säkra upp tekniskt och andra som skall höras. Så därför är det viktigt att det inte står något media som kan störa utredningen, säger chefsåklagare Anders Johansson,

Häktningsförhandling i dag

Häktningsförhandlingen inleds idag 15:30 i Halmstads tingsrätt.

Elsie Perssons kropp hittades strax efter klockan tre i lördags eftermiddag i ett skogsområde vid Kistinge i Halmstads södra utkanter. Hon hade cyklat dit för att plocka liljekonvaljer.

Enligt rättsläkaren dog Elsie av grovt yttre våld.

Den 21-årige Halmstadbon greps i hemmet 23.15 natten till torsdagen. Enligt Tidningarnas Telegrambyrå, TT, kunde mannen gripas efter ett avgörande tips som kom till polisens vanliga tipstelefon 114 14 tidigt på onsdagskvällen.

Erkände

I går under förhören erkände mannen att han haft ihjäl henne. Mannen är tidigare ostraffad och har inga kända kopplingar till Elsie Persson.

Enligt advokat Göran Ruthberg talar en hel del för att 21-åringen kan vara psykiskt sjuk.

– När han har erkänt gärningen finns det möjlighet att direkt göra en rättspsykiatrisk undersökning. Jag tror att domstolen kommer att besluta om min klient skall genomgå en en sådan, säger han.

Rättspsykiatrisk undersökning genomförs efter beslut av domstol.

Syftet är att utröna om ett brott genomförts under inflytande av allvarlig psykisk störning, och om det finns skäl att överlämna den person som undersöks till rättspsykiatrisk vård i stället för att döma till fängelsestraff.

Det brukar ta omkring fyra veckor att utreda en persons psykiska hälsa från det att de överförts från häktet till dess att undersökningen är klar.