Fick livstid för mordbrand – nu frias han

– trots DNA-spår

Foto: POLISEN
övervakningsbilderna underkända Hovrätten friar 30-åringen som dömdes till livstids fängelse för mordbranden på Hotell Statt i Eskilstuna. Trots att DNA-spår hittades och att övervakningsbilder fanns.
NYHETER

30-åringen dömdes till 18 års fängelse för grov mordbrand mot Statt i Eskilstuna.

Nu har han friats av Svea hovrätt.

Det går inte att slå fast att det är 30-åringen på övervakningsbilderna.

Hovrätten anser att den avgörande frågan i målet är om den vitklädde man som på övervakningsbilder ses springa från hotellet kort efter branden utbröt är den 30-årige mannen, skriver Eskilstuna-Kuriren på nätet. Rätten konstaterar dock att kvaliteten på bilderna inte är tillräcklig för att fastställa vem mannen är.

Branden bröt ut natten till den 25 februari i fjol. 113 hotellgäster lyckades ta sig ut och ingen skadades, men hotellet fick stora materiella skador. Det stod tidigt klart att branden var anlagd.

”Går till rättshistorien”

Mannens advokat, Hans Sundberg, säger att Svea hovrätt helt enkelt underkänt den utredning som åklagaren lagt till grund för åtalet.

– Först dömdes min klient till livstids fängelse, sedan återvisades målet på grund av grovt rättegångsfel. Sedan gjorde vi om alltihop och då fick han 18 år. Och nu så frias han i hovrätten, säger Sundberg.

– Det här kommer gå till svenska rättshistorien skulle jag tro.

Enligt honom är mannen otroligt lättad och glad efter frikännandet. Om inte domen överklagas till Högsta domstolen kommer det nu att bli frågan om ett omfattande skadeståndsyrkande, konstaterar Sundberg.

– Min klient har suttit i häkte i omkring 400 dagar och dessutom sju–åtta månader med restriktioner. Sedan har han hängts ut av medier i synnerhet lokalt i Eskilstuna på ett sätt som gör att han är djupt kränkt.

”Besvärande omständigheter”

Hovrätten skriver i sin dom att åklagaren har kunnat visa på flera omständigheter som är besvärande för den 30-årige mannen.

Samtidigt konstaterar domstolen att det inte går att ställa "utom rimligt tvivel" att han är gärningsmannen.

Chefsåklagare Ulf Stålhane är besviken över domen.

– Hovrätten har högre beviskrav. Vi har gjort ett omfattande arbete och presenterat bevisning som jag ansåg borde fälla honom. Jag har fått stöd i den uppfattningen av tingsrätten men hovrätten är av en strängare uppfattning, säger Stålhane.

Det är ännu inte klart om domen kommer att överklagas.

Hovrätten ansåg i likhet med tingsrätten att branden var avsiktligt anlagd och att gärningsmannen troligen gömde sig i Stadshotellets lokaler för att, sedan branden anlagts, ta sig ut genom ett fönster. Domstolen menar också att "motivet till mordbranden sannolikt står att finna i konkurrensen med andra krogar på orten".

Hittade DNA-spår

Flera omständigheter var besvärande för den friade 30-åringen. DNA-spår från mannen påträffades på de handskar nedfläckade med motorbensin som polisen hittade i en papperskorg och som tros ha använts när branden anlades. Liknande spår hittades även på en keps och en tröja. Samtidigt går det inte att utesluta att någon annan person hade på sig dessa när gärningen begicks, skriver Hovrätten i sin dom.

Mannen befann sig på Stadshotellet kvällen innan branden men har bara kunnat lämna vaga uppgifter om sina förehavanden.

Aftonbladet-TT