”Beatrice var inte med barn”

Pojken trodde hon inte ville göra abort

1 av 6 | Foto: POLISENS REKONSTRUKTION
16-åringen blev arg och tog ett strypgrepp på Beatrice. ”Det blev helt svart”, säger han.
NYHETER

VÄSTERÅS. Här visar 16-åringen hur han i ilska tar ett strypgrepp på Beatrice Fredrixson i skogsdungen den där majkvällen.

Sen "blir det bara svart", säger han.

Men åklagaren fyller i luckorna.

– Han har utsatt henne för ett oerhört kraftigt övervåld.

Åtalet som i dag lämnades in till Västerås tingsrätt har jobbats fram med extrem snabbhet. Det var bara en månad sedan Beatrice Fredrixon följde med 16-åringen in i skogsdungen i Västerås för att aldrig gå ut igen.

En månad sedan hon slogs, ströps och stampades ihjäl av en jämnårig pojke som hon till och från kallat sin pojkvän.

Har teknisk bevisning

Men utredningen har gått smidigt.

Dels har pojken i stora drag erkänt och polisen har en hel del teknisk bevisning, bland annat Beatrice blod på 16-åringens jacka.

– Jag anser att bevisläget är gott. säger chefsåklagare Göran Kastlund.

Enligt stämningsansökan dödade den 16-årige pojken henne med "kraftigt strypande våld mot hennes hals och med i övrigt mycket kraftigt våld i form av sparkar mot hennes huvud och hals och överkropp, samt genom att kasta henne mot ett stenblock ".

Trodde hon var var med barn

Motivet till mordet var att pojken trodde att Beatrice var gravid. Hon ville inte göra abort – han ville bestämt att hon skulle ta bort barnet.

I en rekonstruktionsfilm som polisen gjort med honom visar han själv hur han och Beatrice stod på det stenblock som hon sedan hittades död under och diskuterade aborten.

Han blev arg, tog ett strypgrepp på henne. Själv säger han att han sedan inte minns mer.

– Det sista han säger att han minns är att han tar ett strypande grepp på henne bakifrån, han är då arg på henne. Och sen så blir det svart. Han säger att kan ha sparkat och slagit och sen så minns han att han lämnar platsen, återvänder och tar hennes mobiltelefon och skickat två sms med falskt innehåll till hennes pappa och till hennes vän, säger chefsåklagare Göran Kastlund.

”Var inte gravid”

Men, säger åklagaren i dag. Den obduktion som gjorts av Beatrice visar att hon inte alls var gravid.

Efter mordet på Beatrice försökte pojken gömma hennes kropp. Han ringde till sina vänner och bad dem hämta honom med bil, och att ta med rena kläder.

Han tog även med sig Beatrice mobiltelefon och skickade ett sms till hennes pappa:

”Jag är jätterädd. Jag är jagad av två somalier”.

Sms:et avslutades med en leende smiley.

Gick till skolan som vanligt

Dagen efter gick han till skolan som vanligt men på eftermiddagen brast fasden och han anmälde sig till polisen. "Något hemskt har hänt", sa han på polisstationen.

Åklagaren anser att bevisningen mot pojken är stark och att han bör dömas för mord.

För Beatrices familj

är saknaden enorm.

– Jag dukar fortfarande till Beatrice varje kväll. Hon var den underbaraste och gladaste unge man kan tänka sig – allt jag vill är att få tillbaka mitt barn. Mitt vackra barn, säger mamma Tina.