Jätteexplosion hade kunnat bli jordens undergång

Astronom: Skulle ha utraderat vår civilisation

NYHETER

Risken att Jorden ska träffas av en asteroid kan vara större än man tidigare trott.

I torsdags skakades planeten Jupiter oväntat av en enorm explosion.

– Hade objektet träffat Jorden skulle vår civilisation ha blivit utraderad, säger en astronom.

Den ansedde amatörastronomen Anthony Wesley satt i torsdags kväll i Australien och kikade på Jupiter när han plötsligt såg en skarp ljusblixt från planetens yta.

Med all sannolikhet hade den träffats av en meteor eller en större asteroid – experterna är ännu osäkra.

Skulle slagit ut jorden

Med tanke på ljusblixtens styrka och storlek har den norske astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard räknat ut att det måste ha varit var en otrolig smäll.

– Den skulle förmodligen ha släckt ut vår civilisation om Jorden hade träffats, skriver han på sin webbsida.

Det är andra gången på mindre än ett år som en stor himlakropp träffar Jupiter. Och så sent som 1994 bombarderades planeten av en kometskur som förbluffade astronomerna.

Jorden kan träffas

Den gången sade forskarna att det går flera tusen år mellan sådana händelser. Efter torsdagens explosion är det dags att tänka om, menar Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Det som nu har hänt visar att det är många fler objekt i Jupiters närhet än man tidigare trott. Även på Mars har man sett fler nedslag än väntat de senaste åren. Det är därför möjligt att risken för att Jorden träffas också måste revideras.

Han efterlyser nu fler program för att ta reda på vilka stora objekt som susar omkring i vår närhet och eventuellt nya skyddsåtgärder för det fall att Jorden riskerar att träffas.