Oljeläckan hotar slå ut djurarter

1 av 4 | Foto: WIN MCNAMEE/afp
Pelikanerna drabbas hårt av oljeläckan i mexikanska gulfen. OBS! Klicka på bilden för större format.
NYHETER

Oljekatastrofen i Mexikanska golfen hotar redan utsatta sjöfåglar.

Flera arter riskerar nu att bli utrotningshotade eller slås ut helt, säger marinbiologer.

Skadorna efter den havererade oljeplattformen Deepwater Horizon växer. Den kletiga oljan som efter sex veckor alltjämt pumpar ut i Mexikanska golfen riskerar att bli ett katastrofalt slag mot det känsliga djurlivet i området.

Drabbar sjöfåglar

– Redan före olyckan på Deepwater Horizon var många djurarter i Mexikanska golfen hotade, säger marinbiologen Nina Jensen till norska VG.

Förutom de känsliga korallreven är det framför allt sjöfåglar som nu hotas. De lever stora delar sina liv på vattnet där den klibbiga oljan lätt fastnar i deras fjäderdräkter – vilket de senaste bilderna från området också tydligt visar.

– Även små mängder olja utgör en betydande risk för fåglar, trots att det kan rent tekniskt kan tyckas vara beskedliga mängder, förklarar Nina Jensen för VG.

Pelikanen hotad

I Mexikanska golfen lever 56 arter marina däggdjur, varav sex var allvarligt hotade redan före olyckan.

En av de mest utsatta är pelikanen. Den slutade vara rödlistad så sent som 2009 men kan nu göra comeback på listan över hotade arter.

– Pelikanen är i trubbel, säger Doug Inkley vid National Wildlife Federation till New York Times.

Han fruktar att oljespillet kan slå ut hela Pelikanpopulationen i sydstaten Louisiana. Fågelrehabiliteringscentralerna i delstaten jobbar nu för högvarv med att tvätta och sköta om skadade fåglar.

På grund av de starka strömmarna i Mexikanska golfen har oljan nu nått så långt som till stränderna i västra Florida.