Polisen var 30 sekunder bakom massmördaren

Men taxichauffören hittade bättre än förföljarna.

NYHETER

När massmördaren Derrick Bird körde runt på sin massakerfärd låg polisen bara 30 sekunder bakom.

Trots det lyckades de inte hindra honom från att skjuta ihjäl 12 människor.

Efter onsdagens blodiga massaker är polisen i Storbritannien under hård press att förklara varför de inte lyckades stoppa Derrick Bird tidigare.

Polischefen i grevskapet Cumbria, Craig Mackey, säger att de ”inte hade en chans” att hindra blodbadet i ett tidigare skede. Men två poliser som deltog i jakten säger att de låg mindre än en minut bakom massmördaren, skriver Daily Mail.

”Han var för snabb”

– Han körde så snabbt och rörde sig så kvickt att jag knappt kunde tro det, säger en av poliserna.

– Vi var inte mer än 30–60 sekunder bakom honom. När vi kom till en plats hade han precis åkt därifrån. Det fanns helt enkelt för många vägar och alternativ för honom att köra.

Poliserna hade order att skjuta Bird om de fick chansen. Men något sådant tillfälle ska alltså inte ha kommit innan Derrick Bird efter sitt tolfte offer till slut vände geväret mot sig själv och avslutade dramat.

Enligt polischefen Mackey var samtliga poliser i distriktet inblandade i jakten. Men taxichauffören Bird hade ett övertag och manövrerade sin silverfärgade Citroën nedför enkelriktade gator till småorter där han själv kände till varenda vrå.

Kan ha varit planerat

Det som till en början såg ut som en slumpmässig sicksack-färd tycks nu allmer ha varit en noga uträknad plan. Enligt brittiska medier kan upp till 12 av dem han mördade eller skadade ha varit planerade offer.

Den förste som fick sätta livet till var Birds egen tvillingbror som blev skjuten i sängen tidigt på morgonen. Offer nummer två var familjens advokat som sköts strax efteråt.

Kropparna hittades strax efter klockan 10 på förmiddagen – samtidigt som Bird inledde sin bilburna dödsfärd genom att skjuta ihjäl en kollega som han var osams med, mitt på öppen gata i centrala Whitehaven.

Under den följande timmen sköts tio människor ihjäl med kuslig effektivitet. Bird var hela tiden i rörelse och stannade bara som hastigast för att avlossa ett av de två gevär han hade med sig.