Hemlig tortyrkammare funnen i maffiakvarter

Efterlyst knarkboss fortfarande på fri fot

1 av 3 | Foto: jamaica observer
Två snaror uppsatta i den tortyrkammare som polisen hittat i Tivoli Gardens. Ett blodigt baseballträ stod lutat mot en vägg.
NYHETER

Den jamaicanska polisen har hittat massgravar och en hemlig tortyrkammare i de kvarter där de jagat maffiabossen Christopher ”Dudus” Coke.

De misstänker att de kriminella gängen skipat sin egen rättvisa.

Jakten på ”Dudus” och de övriga ledarfigurerna i Jamaicas undre värld har pågått i snart två veckor. Huvudpersonen själv har hittills undvikit rättvisan, men dussintals av hans hejdukar har fått sätta livet till i hårda strider med regeringens specialstyrkor.

Sammanlagt har över 70 människor dött.

Tortyrkammare

Myndigheterna har nu tagit kontroll över stadsdelen Tivoli Gardens i huvudstaden Kingston. Det är därifrån ”Dudus” tros ha styrt sitt vapen- och knarkimperium med järnhand.

På fredagen visade polisen en del av de fynd de gjort. Bland annat en tortyrkammare där gängen tros ha agerat såväl domstol som bödel för alla som satte sig på tvären.

– Civila som inte rättade sig i ledet efter den beryktade don Christopher ”Dudus” Coke ställdes inför domstolen, och den som befanns skyldig straffades hårt, ibland med döden, säger en polis till tidningen Jamaica Observer.

I kammaren fanns bland annat ett blodigt slagträ i metall och två snaror uppsatta i en dörröppning. I luften låg en tung stank av urin och på marken halvt intorkade klumpar av blod, enligt tidningens reporter.

Syskonen fast

Polisen visade också upp flera massgravar. I en låg det en maskäten kropp och i en annan hade en människa begravts stående.

– Det här är bara en av alla platser där vi tror att det finns gravar, kommenterade en soldat.

Coke själv är fortfarande på fri fot, men i går morse lämnades hans syster Sandra över till polisen av en präst. Samme präst var också inblandad i gripandet av ”Dudus” bror Laighton Coke förra lördagen.

Bägge var efterlysta och tros vara djupt insyltade i gängets kriminella affärer.

Liksom alla i Jamaicas kriminella sfär har även syskonen smeknamn: ”Sandie” respektive ”Levity”.

Samtidigt pågår en juridisk kamp sedan ”Dudus” advokater överklagat regeringens beslut att utlämna honom till USA, där han är efterlyst för narkotika- och vapensmuggling.

I fredags sköts ett domstolsbeslut i ärendet upp tills vidare.

FAKTA

Efterlysta: ”Pepsi”, ”Fidel” och ”Prince Pow”

Polisen i Jamaica har publicerat en lista på gängmedlemmar de prioriterar att få tag i. Här är ett urval:

Donovan ”Pepsi” Ainsworth

Delano ”Fidel” Walker

Anthony ”Prince Pow” Harding

Jermaine ”Cutter” Layne

Michael ”Mikey One Two” Ewan

Michael ”Bizzy” Murray

Andrew ”Alcapone” Salmon

Newton ”Harry Dog” McLeod

Christopher ”Dog Paw” Linton

Nyron ”Ice” Hawkins