Kräver att Svanberg ska avgå

NYHETER

BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg anses ha misskött sitt arbete under den pågående oljekatastrofen i Mexikanska golfen och bör därför avgå.

Foto: ap
Carl-Henric Svanberg

Det anser flera högt uppsatta, icke namngivna källor inom BP som citeras av den brittiska tidningen Independent on Sunday.

– Oljespillet är en katastrof för BP och för världen. Men den har förvärrats av sammanbrottet inom BP, dess pr och kommunikation med omvärlden som har varit fruktansvärd, verkligt fruktansvärd. Svanberg borde ha varit där, tillsammans med vd:n Tony Hayward, och visat världen att BP gör allt som står i dess makt för att städa upp denna smörja, erbjuda att betala nödvändig ersättning och vara BP:s ansikte utåt. Han har svikit dem, säger en källa till tidningen.

Kritik riktas också mot att Svanberg, före detta Ericsson-vd, hållit en låg profil och endast gjort ett framträdande sedan oljekatastrofen inleddes för en månad sedan.

– Han skulle ha varit vid Louisianas kust tillsammans med president Obama, visat att BP tar fullt ansvar för läckan. Men han syns ingenstans. Det är ett fiasko för oss, säger den högt uppsatte medarbetaren i BP.

– Han skulle röra sig runt, tala med amerikanska senatorer, till brittiska ministrar, till medier och förklara läget för dem. BP:s framtid är ett brittiskt intresse.

Politiska och allmänna krav på BP:s vd Tony Haywards avgång har ökat i takt med omfattningen av oljekatastrofen i Mexikanska golfen. En källa säger dock till den ansedda tidningen Independent att Hayward har stöd inom BP, vilket Svanberg saknar.

– Det är inte Hayward, utan Svanberg, som bör få gå, säger en högt uppsatt direktör inom BP.

TT-Reuters