Misstänkta terrorister greps på flygplats

NYHETER

Två unga män greps på JFK-flygplatsen i New York i går misstänkta för terrorbrott.

Enligt polisen planerade männen att gå med i den terrorstämplade organisationen al-Shabab för att döda amerikaner.

Foto: Joe Epstein
Ett amerikanskt tv-team sänder framför den ena av de misstänktas bostad i USA.

FBI har spanat på männen – en 20-åring och en 24-åring – i flera år efter att ha fått in ett tips.

Den senaste tiden har en polis som jobbade under täckmantel spelat in samtal med männen där de pratar om jihad (heligt krig) och våldsdåd mot amerikaner.

”Vi börjar döda”

– De fruktar dig bara när du har ett vapen och när du dödar dem, när du tar deras huvuden och gör så här, när du halshugger dem inför en kamera, ska en av dem ha sagt på en inspelning enligt New York Times.

De båda männen greps när de skulle kliva på ett flygplan till Egypten för vidare resa till Somalia. Polisen tror att männen planerade att gå med i den av USA terroriststämplade organisationen al-Shabab.

– Vi kommer att börja döda här om vi inte kan göra det där borta, säger personen på samma inspelning.

”Jag vill bli berömd”

Enligt utredningen har männen spenderat flera år med att träna kampsport, vapenfärdigheter och stridstaktik. De har också sparat ihop tiotusentals kronor till resan och köpt militär utrustning inför sin kamp.

– Jag åker nu och kommer aldrig tillbaka. Jag kommer aldrig tillbaka till den här skithålan igen. Den enda anledningen för mig att komma tillbaka skulle vara om jag var i det heliga kriget och ledaren beordrade mig att åka hit och göra något här. Ah, det skulle jag älska, ska en av dem ha sagt.

I dag ställdes männen inför en domstol i New Jersey misstänkta för att ha planerat att döda, skada eller kidnappa amerikanska medborgare i utlandet.

– Min själ får ingen ro förrän jag har spillt blod. Jag vill bli en världsberömd terrorist, ska 20-åringen ha sagt i närvaro av polisinfiltratören.

ARTIKELN HANDLAR OM