Poliser stal kreditkort från offer i flygkrasch

NYHETER

Tre ryska poliser har gripits sedan de stulit och använt ett kreditkort från ett av offren i flygkraschen i april då Polens president Lech Kaczynski och 95 andra omkom.

Anklagelsen om stölden och påståendet om gripandena kommer från en talesman för den polska regeringen.

Enligt polsk radio har de misstänkta poliserna tagit ett kreditkort från ett av offren, Andrzej Przewoznik, och tagit ut motsvarande cirka 13 000 svenska kronor.

Användes på olycksdagen

Tidningen Moscow Times skriver att kreditkortet användes vid tre tillfällen, varav det första var den 10 april – samma dag som planet kraschade.

– De tre medlemmar i kravallpolisen som begått detta vidriga brott kunde gripas snabbt tacka vare samarbete mellan polsk säkerhetstjänst och ryska specialenheter, sade den polska regeringens talesman Pawel Gras till polsk radio på söndagen.

Moscow Times skriver att flera andra kreditkort saknas efter olyckan, men att inga transaktioner har gjorts med dessa.

Ryssland dementerar

Både anklagelserna och uppgifterna om gripna poliser tillbakavisades emellertid av det ryska inrikesdepartementet som betecknade dem som "blasfemiska” (hädiska).

”Ingen inom polisen i Smolensk har gripits i samband med sådana gärningar som beskrivs av medierna ”, meddelade departementet i ett uttalande där man också poängterade att inte mindre än fyra poliser från Smolensk nyligen hade dekorerats av den polske interimspresidenten för sina insatser i samband med flygkraschen.