Krutdurken sprängfärdig efter flakförbud

Nu hävs beslutet

Foto: FOTO: SCANPIX
Skolklass som enligt egen uppgift "rullar med stil".
NYHETER

Stockholm stad förbjöd studentflaken genom staden – och satte fyr på en krutdurk.

Även oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) kastade in svavelosande skottsalvor.

Efter mediestormen – nu rivs beslutet upp.

Stockholm stad lämnade på söndagskvällen en öppning för att beslutet att införa flakförbud inte kommer att träda i kraft. Lite senare förkunnade Ulla Hamilton (M), miljö- och trafikborgarråd, att studenterna kommer att få fortsätta åka i centrum. Beslutet rivs upp.

– Att studenterna på lastbilsflaken får visa upp sin glädje och sin framtidsoptimism efter avslutad skolgång är en tradition vi vill värna, säger Ulla Hamilton (M), miljö- och trafikborgarråd i ett pressmeddelande. I ett annat pressmedelande skriver Mats Freij bland annat: "Med anledning av den debatt som beslutet väckt kommer trafikkontorets tjänstemän under måndagen att samråda med Trafik- och renhållningsnämndens presidium. Efter genomfört samråd meddelas om beslutet kommer att träda i kraft."

"Sparat länge"

Beslutet att förbjuda studentflaken i de centrala delarna av Stockholm från måndag satte fart på en tung snöboll. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) menar att trafikkontorets beslut är ofattbart.

– Här finns det studenter som sparat pengar länge för att kunna genomföra sitt livs dröm: att ta studenten, åka genom staden och visa upp sig. Det är självklart att Stockholms studenter ska få åka studentflak genom city under examenstider, säger Carin Jämtin.

Det har ju varit en hel del stök?

– Det är klart att man måste ta ansvar och inte supa hejdlöst. Men man kan inte bryta mot uppskattade traditioner på detta sätt. Jag kommer att ringa miljö- och trafikborgarrådet Ulla Hamilton så fort som möjligt. Hon har möjligheten att riva upp detta beslut som dessutom kommer vid en väldigt konstig tidpunkt, säger Carin Jämtin.

I går försvarade Trafikkontorets Mats Freij beslutet.

– Det där är en polisiär fråga i första hand. Men det är klart att vi haft en diskussion med polisen kring säkerheten. Att folk trillar av mitt inne i city spelar in när det gäller ett förbud för studentflak. Vi måste självklart ta ansvar för säkerhetsfrågorna.

– Sedan förekommer det annat stök med kastade ölflaskor också under resorna inne i stan som innebär stopp i trafiken och trängsel, sa Mats Freij.

Tänker tåga genom stan

Bland studenterna jäser missnöjet som aldrig tidigare. Man har inte minsta förståelse för flakförbudet. På Facebook har en protestgrupp på 24 timmar fått ihop runt 4 500 medlemmar. Dessutom tänker man vidta egna åtgärder – genom att demonstrera i tusental. Om trafikkontoret inte drar tillbaka beslutet omedelbart tänker studenterna i Stockholm samlas på Stureplan på tisdag och sedan på ”det långsammaste sättet vi kan vandra samma sträcka som flaken skulle gått mitt på gatan”. Jessica Borssén pluggar på Norra real och tar studenten på tisdag.

– Vi har betalat 28 000 kronor för att få åka studentflak genom hela staden, men vi kommer inte att få tillbaka de här pengarna nu när det inte verkar bli av. Jag tycker att det här förbudet är för jävligt rent ut sagt, säger hon.

Men förbudet gäller inte överallt?

– Nej, men det är ju på de här gatorna inne i city man vill åka på. På grund av förbudet tänker vi samlas och marchera i ett stort demonstrationståg, säger Jessica Borssen.