Mer olja hittad – under ytan

BP vill inte kommentera

Foto: Scanpix
Explosionen på Deepwater Horizon.
NYHETER

Forskare har nu hittat ännu en oljeplym långt under vattenytan.

BP har tidigare förnekat deras existens men nu lovar de att undersöka saken.

– Vi tar detta på allvar, säger Bob Dudley.

Man trodde det var nog med bilder av oljeindränkta fåglar och sköldpaddor.

Nu har det visat sig att oljan från kollapsade ”Deepwater Horizon” den 20 april inte bara lägger sig på vattenytan och gör skada där, den bildar även enorma plymer långt under vattenytan, skriver CNN.

Forskare från USF's College of Marine Science har nu upptäckt en andra oljeplym i den nordöstra delen av Mexikanska Golfen, den första fann man i maj. Man vet att det handlar om olja från BP:s oljerigg eftersom man kunnat identifiera oljans ursprung på molekylnivå.

Då den första oljeplymen hittades vägrade BP att erkänna dess existens. De menade att så mycket olja inte kunde ha försvunnit ur deras sikte så snabbt.

– Oljan ligger på ytan. Det finns inga plymer, sa BP:s vd Tony Hayward då.

Men nu är det annat ljud i skällan.

– Vi tar absolut detta på allvar och tittar noggrant på det, säger Bob Dudley på BP.

FAKTA

Katastrofen i korthet

Oljeborrplattformen Deepwater Horizon skakades av en explosion den 20 april. Den hyrdes av BP och var placerad sju landmil utanför Louisianas kust där den borrade på cirka 1 500 meters djup.

Elva personer ombord omkom. Efter två dagars kraftig brand sjönk plattformen den 22 april.

Hur mycket olja som har läckt ut från de minst tre läckorna på havsbotten är oklart. Uppskattningarna varierar från 5 000 till 70 000 fat om dagen.

BP:s ledning och hela styrelse har stämts av en BP-aktieägande jurist i Alaska som menar att vanskötsel av bolaget bidragit till katastrofen.

Källa: TT