Polisen jagar pedofil i Stockholmsområdet

Brottsplatserna är mestadels i södra Stockholm men även några i city och Västerort

NYHETER

Polisen jagar en man som ofredar barn i södra Stockholm.

Mannen, som är mellan 20 och 50 år gammal, har lockat med sig flera flickor under tio år och därefter utfört olika sexuella handlingar.

– Det gäller minst tio barn, säger Cathrine Norman, utredare på söderortspolisen, till Aftonbladet.

Antalet sexuella ofredanden av barn har ökat under de senaste månaderna.

Brottsplatserna är mestadels i södra Stockholm men även i City och Västerort, och de har främst varit i bostadsområden med lägenheter och lekplatser. Därifrån har mannen lockat med sig yngre flickor och därefter utfört olika sexuella handlingar.

– Det gäller minst tio barn. Alla utom ett är under tio år, säger Cathrine Norman, utredare på söderortspolisen, till Aftonbladet.

Samma gärningsman

Då polisen sett ett mönster i flera av ärendena misstänker de nu att det kan vara samma gärningsman i ett större antal fall.

Under måndagen gick polisen ut och bad föräldrar att vara uppmärksamma när barnen är ute och leker.

– Det gäller väl egentligen alltid. Man bör prata med barnen, förklara att de inte får gå iväg med folk, ha lite extra koll, säger Cathrine Norman.

Polisen vädjade också till alla som kan ha upplysningar om fallen att kontakta dem.

– Det kan ju ha hänt fler gånger då man inte har anmält, säger säger Cathrine Norman.

Mellan 20 och 50 år

Signalementet på mannen är vagt: Han är mellan 20 och 50 år gammal, med ljusbrun hud. Mannen har mörkt kortklippt hår som av en del barn beskrivs som "taggigt" eller spretigt och han talar svenska med brytning.

– Det är ju små barn som har gett beskrivningarna, så det är vagt. De flesta säger att han var mellan 20 och 40 år, men vi vill inte göra så att folk låser sig, säger Cathrine Norman.

Polisen säger också att de här fallen har likheter med fall som skedde under juni till november 2009. De har nu återupptagit de fall som varit vilande för att gå igenom dem på nytt och se om det finns ett samband i en nystartad specialistgrupp.

– Det handlar om brott från fem olika polisdistrikt. Vi hoppas att när vi sitter och tittar då dem tillsammans så kan vi se mönster och en röd tråd, säger Cathrine Norman.

FAKTA

Signalementet

Signalementet på mannen är vagt: 20-50 år, med ljusbrun hud. Han har mörkt kortklippt hår som av en del barn beskrivs som "taggigt" eller spretigt. Han talar svenska med brytning.