Wikileaks källa gripen i Irak

NYHETER

En amerikansk soldat har gripits anklagad för att ha offentliggjort en hemligstämplad videoinspelning på sajten Wikileaks.

Inspelningen visar hur en Apache-helikopter besköt och dödade minst tolv människor i Irak år 2007. Bilderna väckte uppmärksamhet och avsky, eftersom ljudupptagningen inifrån helikoptern avslöjar hur soldaterna upphetsat pratade om hur de tänkte döda människorna på marken. Två journalister från nyhetsbyrån Reuters fanns bland de döda, och två små barn skadades allvarligt.

Nu har en 22-årig soldat från delstaten Maryland gripits och sitter sedan två veckor häktad för att ha läckt hemligstämplad information. Soldaten greps på sin bas öster om Bagdad. Den amerikanska militären har inte bekräftat att det rör sig om materialet till Wikileaks.

Skrutit på nätet

Men enligt teknikmagasinet Wireds internetupplaga gäller anklagelserna den uppmärksammade helikopterattacken, en film från ett flyganfall i Afghanistan där nästan 100 civila varav många barn dödades, ett militärt dokument som utreder Wikileaks som en säkerhetsfara och mängder av diplomatisk post.

Enligt Wired greps 22-åringen efter att han på nätet skrutit för en hackare om att det var han som läckt helikopterfilmen till Wikileaks.

Wikileaks har inte sagt någonting om källorna till den uppmärksammade filmen, annat än att sajten fått filmen från ett antal håll.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Bland avslöjandena finns bland annat manualen som bevisade psykisk tortyr på Guantánamobasen, hemliga dokument om pengatvätt och bevis på storskalig korruption på hög politisk nivå i Kenya.

Det mest uppmärksammade avslöjandet är dock organisationens senaste: Ett filmklipp som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar.

Wikileaks släppte också nyligen huvuddelen av 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan. Dokumenten innehåller bland annat bevis på civila dödsoffer för amerikanska attacker.

Några av sajtens servrar finns inhysta i ett webbhotell i Stockholm, samma webbhotell som bland annat sköter servrarna åt de tjetjenska rebellernas egen webbplats och tidigare skött The Pirate bays servrar.

TT