Här följer du hur oljan breder ut sig

NYHETER

Frågan är om ett hål – stort som ett vanligt tefat – någonsin i historien fått sådana katastrofala följder för miljön.

Här ser du hur oljebältet breder ut sig – det är nu stort som vissa europeiska länder.

På sajten ifitwasmyhome.com går det att följa hur det redan gigantiska oljebältet för varje dag ökat i omfång i den Mexikanska golfen i USA. Där kan man också se hur stor del av ditt närområde som skulle täckas om oljeläckan vore just där du befinner dig.

Som södra Sverige

För tillfället är läckaget och utbredningen nu så omfattande att det täcker ett område motsvarande stora delar av södra Sverige. Oljetäcket är exempelvis lika stort som Estland eller Lettland.

Det handlar om hundratusentals liter klibbig råolja som läcker ut varje dygn ur hålet som inte är mer än 16,8 centimeter stort, ungefär som ett tefat. Snart sju veckor efter explosionen är ingen lösning i sikte, vilket är ofattbart enligt många.

Snaran dras åt

Det som framför allt ställer till det för BP:s tekniker är det stora djupet. Flera av metoderna har fungerat vid tidigare olyckor, men har inte testats på 1 500 meters djup där bara undervattensrobotar klarar av att arbeta. På detta djup är trycket så stort att ingen människa kan gå ner. BP-aktien har totalt tappat 34 procent sedan oljeriggen Deepwater Horizon exploderade den 20 april.

ARTIKELN HANDLAR OM