Tvåbarnspappa slog sig fri från vithaj

NYHETER

En vithajsattack slutar oftast med döden eller lemlästning.

Tvåbarspappan Michael Bedford, 40, lurade dödens käftar.

Han slog sig fri när besten dök upp ur djupet.

En vithaj kan bli runt sju meter lång och attackerar sitt byte genom att skjuta fart underifrån. Det som hamnar mellan vithajens tänder brukar följa med ner eller slitas sönder – i alla fall oftast.

"En explosion av vatten"

Tvåbarnspappan Michael Bedford, 40, surfade utanför stranden Conspicious Cliff i västra Australien. Från sjuksängen på ett sjukhus i talar han med Sky News om skräcken när han stirrade döden från djupet i dess kalla vitögon. Michael Bedford surfade på när en haj plötsligt vräkte omkull hans surfingbräda. Enligt vittnen på land var det en stor vithaj.

– Pang, jag såg attacken men inte själva fisken. Det var bara en explosion av vatten men jag visste direkt vad som hände, säger Michael Bedford.

Låg blodig i vattnet

Medan Michael Bedford låg i vattnet cirkulerade hajen kring honom innan den gick till attack och borrade in tänderna i Michael Bedfords ben. Han stirrade in i vithajens iskalla ögon. Men trots skräcken över att vara utelämnad i bestens territorium tänkte inte Michael Bedford ge sig utan kamp. Han fick in två knytnävslag som var nog för att få hajen att släppa taget kring honom. Det räckte för att Michael Bedford blödande kunde kravla sig upp på brädan och vidare in till land via en våg. Enligt chockade vittnen på stranden hade han ”fruktansvärda sår” på det högra benet.

"Hade en otrolig tur"

Till australiensiska medier säger Michael Bedford att han är ”evigt tacksam” över de som hjälpte honom på stranden och att attacken så snabbt var över. Han bets svårt i benet men klarade sig i övrigt bra.

– Det här är din värsta mardröm, men Mick tog sig igenom det och överlevde och hade en otrolig tur, säger nära vännen mr Cummuskey som såg allt från stranden.

Michael Bedford skakar på huvudet i sjuksängen.

– Det var bara så surrealistiskt, så surrealistiskt, säger han.

FAKTA

Vithajen:

Vithajen lever framför allt i svalare subtropiska områden. Dess huvudsakliga föda består av fisk och marina däggdjur som den jagar aktivt.

Vithajen är en hajart som kan attackera människor, även om den fått oförtjänt dåligt rykte – mycket tack vare Hajen-filmerna.

Antalet bekräftade vithajsattacker varierar beroende på källa. Men det handlar om 80 -120 vithajsattacker (förutom småbett) varje år.

Fem, sex attacker slutar med med dödlig utgång.

Vithajen kan bli sju meter lång och är den största nutida haj som är en snabb och aktiv jägare.

Källa: ne.se, faktaomallting.se mfl.