Lidl kallar tillbaka 10 000-tals kycklingar

Bär spår av salmonella

NYHETER

Lidl kallar tillbaka tonvis med kyckling – stickprov visar salmonellasmitta.

Problemet: 12 500 kycklingar ur partiet har redan sålts i Sverige.

– Det är givetvis allvarligt, och det är därför vi drar tillbaka allt, säger Lidls Martin Jarstål.

Lidl har återkallat ett parti djupfryst kyckling sedan prover som Livsmedelsverket i Uppsala tagit visat på salmonella. Lidl uppmanar nu kunder som köpt kycklingen att lämna tillbaka varorna i butiken.

Lidl har dock redan sålt stora mängder av kycklingen i hela Sverige, det handlar totalt om ca 12 500 sålda kycklingar. Märket är Solängen hel kyckling 1 300 gram, tillverkad i Tyskland med bäst före datum 2011-03-15.

"Hoppas de lämnar in"

I ett internt mejl skriver Lidls svenska ledning att ”förhoppningsvis lämnar även de kunder som inte redan ätit upp kycklingen in dem i butik med tiden”.

Vanliga salmonellasymtom är att man blir plötsligt sjuk med feber, ont i magen och vattniga diarréer. Vissa kan få svåra kräkningar, i ovanliga fall förekommer blod i avföringen och infektion i skelettet.

– Det var bara en del kyckling som visade prov på salmonella. Men med kyckling är det som alltid bäst att ta det säkra före det osäkra, säger Martin Jarstål, presstalesman för Lidl i Sverige.

– Det är givetvis allvarligt, och det är därför vi drar tillbaka allt. Men har man redan ätit av detta parti och inte fått några symptom inom kort så behöver man inte oroa sig heller.

FAKTA

Orolig? Ring Lidl

Om du köpt den aktuella kycklingen, ring Lidls kundtjänst: 020-190 80 70

Symtom på salmonella:

Vanligaste symtomen är att du blir plötsligt sjuk med feber, ont i magen och vattniga diarréer, ibland kräkningar. Blod i avföringen förekommer men mer sällan. Febern går oftast tillbaka inom några dagar och magbesvären går över inom en till två veckor.

Mindre vanligt är att salmonellabakterierna sprider sig till blodet. Du får då fortsatt feber och frossaattacker. Då finns risk att bakterierna sprider sig till andra organ, det kan exempelvis ge gallblåseinflammation eller infektion i skelettet. Salmonellainfektion kan också orsaka inflammation i lederna.

Källa: Livsmedelsverket