Två gripna för upplopp i Rinkeby

NYHETER

Två män i 20-årsåldern greps natten till tisdagen, misstänkta för våldsamt upplopp i Rinkeby i västra Stockholm. De ingick i en större grupp som attackerade poliser och brandmän med stenar och satte fyr på ett bankkontor.

– Det haglade stora gatstenar över poliserna, berättar stationsbefälet Gert Fredlin på Västerortspolisen. Han betraktar det som "ren tur" att ingen skadades under tumultet som pågick i flera timmar.

Oroligheterna startade i samband med att en grupp unga män och ungdomar nekades tillträde till en skolfest för niondeklassare. En vaktmästare slog larm om att gruppen ägnade sig åt skadegörelse och poliser åkte dit för att ta upp en anmälan.

– Ett större ungdomsgäng gick då till attack mot poliserna med stenar, och en polis sköt ett varningsskott, berättar Fredlin.

Oroligheterna fortsatte och fler poliser med hundar kom dit. Som mest var ett 20-tal poliser på plats.

Nordea brann

Men det hindrade inte de unga från att sätta flera bilar i brand, liksom Nordeas bankkontor. Även polisens fordon angreps med stenar, och gänget – som bestod av 40–60 personer – förstörde även busskurer.

Man gav sig även på brandmän med stenar. Men eldsvådan i banklokalen, som orsakats av att någon eller några krossat fönster och slängt in en raket eller fyrverkeripjäs i en soffa, kunde släckas snabbt, enligt Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Gruppen angrep också den lokala polisstationen, och Gert Fredlin har fått uppgifter om att 23 fönsterrutor krossades där. Det var i samband med den händelsen som två män – 21 och 22 år gamla – greps för våldsamt upplopp. De båda kördes i väg till polishuset i Solna där de hamnade i arresten i väntan på förhör.

Framåt tvåtiden var det lugnare i området. Men polisen var kvar där "för säkerhets skull" ända till fyratiden på morgonen, enligt Fredlin.

TT