Exxon missnöjda med borrstopp

NYHETER

Medan BP försöker få ordning på sitt läckage i Mexikanska golfen oroar sig konkurrenten Exxon Mobil för konsekvenserna av det moratorium för oljeborrning på djupt vatten som införts i området.

Två av Exxon Mobils toppnamn, Mark Albers och Andrew Swiger – båda med titeln förste biträdande styrelseordförande – varnade på måndagen för alltför snabba beslut om förändringar som en följd av BP-läckaget.

– Vi måste vara på vår vakt mot förhastad lagstiftning som på lång sikt inte hjälper branschen utan stjälper den. Det är för tidigt att spekulera i följderna av lagändringar innan utredningen är klar, sade Swiger på en presskonferens i Malaysia.

– Det är viktigt att veta att de närmaste fem åren så kommer djuphavsborrning att bidra med 10 miljoner fat olja om dagen. Det är ungefär lika mycket som Saudiarabien producerar totalt. Det är en väldigt viktig del för att möta världens energibehov, sade Albers samtidigt i en intervju i Kina.

USA har tills vidare satt stopp för all djuphavsborrning i Mexikanska golfen under de närmaste sex månaderna.

BP meddelade på måndagen att bolaget hittills lagt drygt tio miljarder kronor på att stoppa läckan efter haveriet med plattformen Deepwater Horizon utanför Louisiana i mitten av april.

TT