Rävexpert: Mycket ovanligt

NYHETER

Experten lugnar oroliga – rävar är normalt mycket skygga djur.

– Men jag förstår att de var oroliga. Rävar har tänder och styrka i käkarna, de är rovdjur, säger Hans von Essen.

Hans von Essen är riksjaktsvårdskonsulet vid Svenska jägareförbundet. Han blir mycket förvånad när han hör talas om räven utanför Gällivare som försökte hugga Ann-Catrin Hansson, 45, och hennes mamma.

– Det här inte vanligt alls, faktiskt så ovanligt att jag aldrig hört något liknande faktiskt. Det är ett mycket märkligt beteende för rävar sticker normalt direkt då de är skygga djur.

Räv från farm?

Frågan är vad som kan ha tagit åt räven som vägrade ge sig trots stryk och lomhördhet efter att två gälla kvinnoröster skrikit allt de orkat åt den.

– Den kan ha varit sjuk eller så kan det ha varit en farmad räv. Men rabies finns inte kvar varken i Finland eller Sverige. Och har rävar skabb brukar pälsen vara raggig och så kliar den sig väldigt mycket och har svårt att äta på grund av allt detta kliande. De brukar inte heller blir så här aggressiva då.

Utgör besten fara för allmänheten?

– Nej, det gör den med största sannolikhet inte. Men kommer den tillbaka igen och stryker kring hus och uppträder märkligt bör folk ringa polis eller jaktviltvårdare, säger Hans von Essen.

ARTIKELN HANDLAR OM