Ilsken Obama ökar trycket mot BP

NYHETER

George Bush hämtade sig aldrig från Katrina-kritiken.

Nu tar Barack Obama i ordentligt mot BP för att undvika samma öde, sedan allmänhetens kritik ökat mot hanteringen av oljeläckan i Louisiana.

För huvudaktörerna kring miljökatastrofen i Mexikanska golfen bjöd tisdagens opinionsmätning från tv-bolaget ABC och tidningen The Washington Post inte på någon rolig läsning:

81 procent av de tillfrågade sade att BP:s insats hittills är dålig eller inte så bra.

69 procent sade detsamma om vad USA-regeringen har gjort.

Därmed får Obama till och med sämre betyg än vad företrädaren George W Bush fick efter orkanen Katrinas härjningar i samma trakter 2005.

"Sparka där bak"

Katrina-kritiken förföljde Bush under resten av hans presidentperiod. För att undvika att drabbas av samma sak går nu Obama på offensiven.

– Jag sitter inte bara och pratar med experter för att det här är något slags universitetsseminarium. Vi talar med folk eftersom de kan ge de bästa svaren på vilka som jag borde sparka där bak, sade Obama med ovanligt fränt språkbruk i en NBC-intervju på tisdagen, där han försvarade regeringens insats och hårt kritiserade BP.

– Han hade inte jobbat för mig efter något av de uttalandena, sade presidenten exempelvis om BP-chefen Tony Hayward, som mitt i oljestormen lyckats bjuda på en hel rad med illa genomtänkta fraser.

Obama upprepade att alla som drabbats av utsläppet ska få fullgod ersättning och att regeringen tänker försäkra sig om att all djuphavsborrning är "idiotsäker".

Hur mycket läcker?

BP säger sig samtidigt plocka upp mer och mer olja från läckan – som fortfarande ingen riktigt vet storleken på.

Forskaren Ira Leifer, medlem av den grupp som regeringen tillsatt för att beräkna flödet, tror att mängden läckande olja i själva verket har ökat efter BP:s senaste insats på havsbotten och anklagar oljebolaget för att ljuga om verkligheten i syfte att slippa betala ersättning.

– Det är tydligt att BP spelar ett spel med oss, sannolikt på order av sina jurister, sade Leifer till tidningen The New York Times.

BP försökte om möjligt dämpa den fräna kritiken genom att lova att intäkterna av oljan som pumpas upp från läckan ska gå till återställa naturlivet i våtmarkerna längs kusten.

– BP lovar att skydda ekosystem och naturliv på golfkusten, sade den hårt ansatte Hayward.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM