Syndikalisterna anklagas för utpressning

NYHETER

Genom blockader och hot påstås Syndikalisterna pressa företag på pengar.

– Och om man inte får pengar så kommer man att stoppa gäster. I min värld så handlar det om utpressning i så fall, säger Clemens Wantschura, säkerhetschef på Sveriges Hotell- och resturangföretagare, som Ekot pratat med i sin granskning.

I fallet med Berns handlar det om en konflikt där Syndikalisterna har blockerat restaurangens entré och delat ut flygblad för att få Berns att betala 1,4 miljoner kronor som ersättning för de fackligt aktiva som påstås ha fått sluta.

Berns förnekar att de anställda har fått sluta på grund av att de varit fackligt anslutna.

Delar ut flygblad

Ekot har haft kontakt med flera företagare som alla berättar att de pressas på pengar. En företagare har fått betala 600 000 kronor för att blockaden skulle upphöra.

En av de hotade är Berns vd Yvonne Sörensen Björud.

– Ja, det har ju varit dels i form av att man diskuterat att man ska besöka mig hemma, och sedan de här flygbladen som delas ut då, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

Syndikalisterna känner inte igen bilden av hot och utpressning.

"Egen krigsföring"

Ruben Tastas Duque, ombudsman hos Syndikalisterna, tror att Berns använder sig av de här anklagelserna som en krigsföring. Han förnekar inte att organisationen straffar företagare som kontaktar polisen. I ett fall fick företagaren böta 10 000 kronor för att denne kontaktat polis.

– Vi anser att polisen, och statsmakten överhuvudtaget, inte ska lägga sig i fackliga strider, säger Ruben Tastas Duque.

Syndikalisterna menar att deras kamp handlar om att skydda utsatta grupper som utnyttjas av arbetsgivarna.