Obama lovar pengar till palestinier

NYHETER

USA lovar nytt bistånd till Gazaremsan, där situationen nu är "ohållbar" enligt president Barack Obama.

400 miljoner dollar i bistånd till Gaza och Västbanken är ett löfte som den palestinske presidenten Mahmud Abbas fick under sitt besök i Vita huset på onsdagen.

Merparten av pengarna går till Västbanken, men USA ska dessutom bekosta FN-skolor och reparationer av sjukvårdsinrättningar och annan infrastruktur i Gazaremsan.

Obama uppmanade också Israel att samarbeta med FN:s säkerhetsråd när det gäller att utreda vad som hände när israelisk militär bordade en aktivistflotta på väg till Gaza.

Skör diplomati

Konflikten kring Gazaremsan ställdes på sin spets i och med den israeliska räden mot Ship to Gaza-konvojen.

För Obama gäller det nu att gjuta olja på vågorna och att se till att den ökande spänningen inte stoppar planerna på USA-ledda fredssamtal mellan israeler och palestinier.

Obama var hoppfull efter mötet med Abbas, och sade att han såg möjligheter att göra "betydande framsteg" i fredssamtalen i år.

Rätt mottagare

Det faktum att det är islamiströrelsen Hamas som styr Gazaremsan, och att den inte erkänner Abbas som palestiniernas president, komplicerar saken.

Varken USA eller Abbas vill att de nya biståndspengarna ska hamna i Hamas händer. Liksom tidigare kommer det amerikanska biståndet till Gaza att gå via internationella biståndsorgan.

För Obama är ett möte med Abbas en balansgång. Han förväntas sätta press på Israel, samtidigt som han inte vill försämra relationerna mellan USA och Israel.

Obama har varit förhållandevis mild i sina uttalanden mot Israel efter räden mot Ship to Gaza. På onsdagen upprepade han också att israeliska önskemål om säkerhet måste tillgodoses.

Lättar blockaden

Israel tillkännagav under dagen att blockaden mot Gaza ska lättas och satte upp chips, läsk och sötsaker på listan över tillåtna varor.

Byggnadsmaterial och industrimaterial är fortfarande förbjudna, och det styrande Hamas sade att det är cement Gazaborna behöver, inte godis.

TT