Fem anhållna efter skottlossningarna

Foto: Oscar Persson/Photomedia
NYHETER

Tre män sköts i två olika skottdramer i Malmö på onsdagskvällen.

Polisen tror att skottlossningarna hänger ihop – och det misstänks handla om en uppgörelse.

Tidigt på torsdagen hade fem personer anhållits.

Klockan 16.40 på onsdagseftermiddagen kom larmet till polisen om att två män försökte råna ett växlingskontor på Bergsgatan i centrala Malmö.

I stället avväpnades de, enligt polisen, av en man som sedan sköt mot dem med vad som tros ha varit rånarnas egna vapen.

En livshotande skadad

Rånarna, två män i 20- respektive 30-årsåldern, vårdas nu på sjukhus. Den ene har livshotande skador och kämpar för sitt liv.

– Vi vet vilka de skjutna är, de är kända sedan tidigare, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolisen.

Klockan 19.20 kom larm om en ny skottlossning. Den här gången utanför en bar på Södra Skolgatan i Malmö, ett stenkast från växlingskontoret.

En man träffades och fördes till sjukhus med lindriga skador. En eller två misstänkta gärningsmän sågs springa från platsen.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan rör det sig inte om ett misslyckat rån, utan om en uppgörelse i en sedan tidigare pågående konflikt.

Tre gripna – nio till förhör

Polisen tror att de båda skottlossningarna hänger ihop.

– Vi ser ett samband och det är utifrån det vi jobbar. Vi arbetar efter den tesen att det är någon form av uppgörelse, säger Eva Westford, informationsansvarig på Skånepolisen.

Mannen som tros ha skjutit rånarna förhördes under kvällen av polisen, men Eva Westford kan inte svara på om han finns bland de anhållna.

Kallade in extra poliser

Senare under kvällen uppstod även bråk mellan olika grupper som försökte ta sig in på akutmottagningen vid sjukhuset i Malmö. Uppemot 50 personer ska ha varit inblandade.

Hur kopplingen mellan händelserna ser ut vill Westford inte gå närmare in på.

– Vi känner igen de inblandade personerna från olika konstellationer som vi inte berättar mer om.

Under natten mot torsdagen kallades poliser från hela Skåne till Malmö för att förhindra ytterligare våldsdåd. Polisen jobbade även med hotbildsbedömningar för att se om personer i kretsen runt de inblandade behövde skydd.