Polsk polis vill höra ännu en svensk

NYHETER

Polska myndigheter vill ha hjälp med att förhöra ännu en svensk som ska vara misstänkt för att ha planerat stölden av järnportalen med skriften Arbeit macht frei vid koncentrationslägret i Auschwitz.

Foto: Foto: MAGNUS BARK
rikskändis Anders Högström, 34, hyllades som hjälte när han hoppade av som nazistledare. I dag berättar han om sin inblandning i kuppen då Auschwitz-skylten stals.

Det skriver den polska dagstidningen Rzeczpospolita, som citeras av den österrikiska nyhetsbyrån APA. Enligt tidningen handlar det om Lars Göran Wahlström, 58, som liksom Andreas Högström har ett nazistiskt förflutet.

Lars Göran Wahlström är god man åt Högström, som i början av april utlämnades till Polen som misstänkt för att vara hjärnan bakom stölden. Högtröm har sedan dess suttit häktad i Krakow i väntan på rättegången.

Tänker begära rättshjälp

I förhören ska han ha beskyllt Wahlström och vän för att ha gett honom och några polska män i uppdrag att stjäla portalen. Detta har 58-åringen sedan länge förnekat, bland annat i en intervju med Aftonbladet i januari, då han också sade att han gärna blir förhörd av polsk polis.

Den polske åklagarens taleskvinna säger till Rzeczpospolita att Polen nu på nytt tänker begära rättshjälp hos Sverige. Hon vill dock inte bekräfta att ansökan handlar om ett förhör med Wahlström. Men att så är fallet ska tidningen ha fått inofficiella uppgifter om.

TT