Iprenmannens barnvisor kan ge halv miljon i böter

Läkemedelsverket anmäler reklamen

NYHETER

Iprenmannens barnvisor på nätet kan vara olagliga - nu riskerar kampanjen upp till en halv miljon i böter. Läkemedelsverket anser att sångerna riktar sig direkt till barn och kräver att reklamen granskas.

På en internetsida kan föräldrar till sjuka barn fylla i barnets namn och ålder i en visgenerator. Då dyker "Iprenmannen" upp på skärmen och sjunger en specialkomponerad visa.

"Barnvisor är för barn"

Fraser som "Kan alla som fyllt sex eller mer stava till Ibuprofen?" är direkt riktade till barn, och strider mot läkemedelslagen. Det tycker Läkemedelsverket som har anmält kampanjen till Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation (NBL).

- Barnvisor är till för barn. I texterna riktar man sig direkt till barn, säger Ragnhild Johnsson, utredare på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

18-årsgräns inte tillräcklig

Läkemedelstillverkaren McNeal har beställt kampanjen. Besökarna måste först bekräfta att de är över 18 år för att komma in på sajten - men det hjälper inte, enligt Läkemedelsverket.

- Det fråntar inte McNeal ansvar för innehållet, säger Ragnhild Johnsson.

Riskerar höga böter

Om nämnden fäller Iprenvisorna stoppas de - och McNeal döms till böter. Standardsumman för en fälld reklam är 90 000 kronor, men bötesbeloppen kan bli så höga som en halv miljon.

– Vi har bemött Läkemedelsverkets synpunkter i vårt svar till NBL och vill inte kommentera ärendet ytterligare, säger Valter Stenskepp, Nordic Brand Manager på Johnson & Johnson, McNeal.