”Fantastiskt avkräckande”

Fd överåklagare Sven-Erik Alhem kommenterar trädsågar-domen

1 av 2 | Foto: Foto: DANIEL NILSSON/BILDBYRÅN
Fd överåklagare Sven-Erik Alhem tycker att skadeståndet är för mastigt.
NYHETER

Gerd Tellstig, 68, ska betala 258 125 kronor för att ha sågat ned ett och trekvarts träd.

– Det är fantastiskt avskräckande. Alla trädsågare som läser detta kommer att darra på sågen, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

Han säger att Gerd Tellstig ska vara glad som slapp undan med skadestånd.

– Normalt sett blir det även ett brottmål av ett sånt här förfarande, egenmäktighet, säger han.

”Mastig summa”

Sven-Erik Alhem tycker att summan på skadeståndet, 469 325 kronor (summan för träden inklusive rättegångskostnader för motparten), är lite väl mastig. Han menar att hovrätten kunde ha sänkt summan som Gerd Tellstig ska betala.

– De kunde ha jämkat skadeståndet eftersom kvinnan hävdar att hon inte visste var tomtgränsen gick.

– Där har vi förklaringen till att det inte blev ett brottmål eftersom hon utgick från att hon hade tillåtelse att göra detta, säger Sven-Erik Alhem.

Han uppmanar till extrem försiktighet när det gäller avverkning av träd på grannens tomt, eller i gränslandet för den delen.

– Man måste respektera sin grannes ägandeerätt och framförallt också de naturvärden som finns. Sågar man ned en ek kan den ta 100 år att växa upp.

”Undvik domstol till varje pris”

Om du trots allt hamnar i Gerd Tellstigs situation råder Sven-Erik Alhem dig att till varje pris undvika domstol.

Risken är stor att du, som Gerd, förlorar och får stå för både dina rättegångskostnader och motpartens plus skadeståndet du utdöms betala.

– En enskild person bör akta sig kolossalt mycket från att gå in i en rättsprocess. Är du omdömesgill är du väldigt aktsam och försöker komma överens med motparten genom en uppgörelse i godo.

Gerd Tellstigs tvingas betala en betydligt högre summa i skadestånd än en del brottslingar som döms för grova brott. Arbogamörderskan Christine Schürrer blev skyldig 100 000 kronor för dubbelmord. Hur är detta möjligt?

– Man kan aldrig kompensera för ett människoliv men när det gäller ekonomiska ting kan du ersätta exakt vad den ena parten har förlorat. Det är grunden till att det ser ut så här, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare i Malmö och ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

FAKTA

Så värderades träden:

Företaget Trädmästarna räknade ut vad det skulle kosta att ersätta de träd som Gerd Tellstig hade sågat ned. Svaret blev 258 125 kronor och låg som grund till hovrättsdomen.

Daniel Daggfeldt, VD, Trädmästarna:

Varför?

– Vi har använt bruksvärdemetoden när vi har räknat ut vad de här träden skulle kosta att återskapa. Det här var fullvuxna parkträd med en ålder på 60-80 år. De var ädellövträd och det är något väldigt speciellt och värdefullt med fullvuxna ädellövträd träd. De har en leveranstid på 80 år – ett helt människoliv.

– För att kunna återskapa miljön måste vi först köpa träd som är cirka 20 år gamla, sen transportera dem till gården, sen lossa dem med maskin, bygga upp planteringsbäddar, binda upp dem och skydda dem mot viltskador, kanske bygga burar runt dem, vattna dem och etablera dem under ett antal år.

Hur räknar man ut värdet på ett träd?

– Det beror helt och hållet på hur stora träden är och om det finns ömtåliga saker runtikring. Är det stora träd och känslig miljö kan det kosta pengar.