Kevin Costners maskin ska få bort oljan

Foto: MARK WILSON
NYHETER

Kevin Costner ska stoppa oljekatastrofen.

Eller rättare sagt ska hans maskin göra det.

Filmstjärnan har sålt 32 manicker som kan separera olja från vatten till BP.

Foto: Ocean Therapy Solutions

När oljeriggen ”Deepwater Horizon” exploderade i slutet av april stod världen handfallen.

Ingen visste hur man skulle hindra den miljökatastrof som hotade.

Ingen förutom Kevin Costner.

Specialmaskin

Waterworld-stjärnan var tidigt ute i katastrofområdet med en specialbyggd maskin som kan separera olja från vatten. En maskin han sedan dess marknadsfört så hårt att han i går fick tala inför den amerikanska kongressen.

– Jag har varit runt på alla möten om hur man ska tackla oljeläckan och allt jag sett är den senaste helikoptern. Men jag har aldrig sett en maskin som kan få bort oljan från vattnet. Det kan jag, sade han i kongressen.

BP köper

Och marknadsföringen har lyckats.

BP har nu köpt 32 maskiner av filmstjärnan. De är små nog att få plats på en båt och kan enligt CNN rena uppåt 23 miljoner liter förorenat vatten per dag.

– Jag erbjuder en teknik som är tillgänglig omedelbart. En teknik som gör att riggarna kan börja pumpa olja igen och som gör att människor kan gå tillbaka till sina arbeten, säger Costner och syftar på det 30-tal riggar som har produktionsstopp efter olyckan.

Det är inte Costner själv som byggt maskinen, men han finansierar företaget bakom: Ocean Therapy Solutions.

Enligt tester rensar den ut över 99 procent av olja från vatten.

Stjärnregissör nobbad

En annan Hollywood-stjärna som haft det desto motigare i sina försök att rädda världen är regissören James Cameron – mannen bakom bland annat ”Titanic”.

Som expert på vatten kontaktade han BP med förslag på hur katastrofen ska lösas, skriver norska Dagbladet. Efter ett möte med BP:s ingenjörer valde emellertid bolaget att inte utnyttja regissörens kunskaper. Ett beslut som Cameron beklagar.

– De senaste veckorna har jag med växande oro och rädsla sett vad som händer i Mexikanska Golfen. Och jag tror inte att dessa idioter vet vad de gör, sade han efter mötet enligt Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM