”Han slet upp dörren sedan blev det svart”

87-åringen tutade – blev misshandlad

NYHETER

Den 87-årige pensionären tutade på en 23-årig man som gick mot rött ljus.

Då misshandlades han blodig.

– Han slet upp bildörren och började slå besinningslöst. Jag blev livrädd, säger 87-åringen.

Blev livrädd Här vid övergångsstället i Eskilstuna slogs den 87-årige pensionären blodig av 23-åringen.

Den 87-årige mannen och hans kvinnliga bekant var på väg hem sent i torsdags kväll när de plötsligt tvingades tvärnita vid ett övergångsställe i Eskilstuna.

En 23-årig man och hans två vänner gick rakt ut i gatan, trots att de hade rött ljus.

– Jag blev överraskad och tutade, mer än så var det inte, säger 87-åringen.

Men den 23-årige mannen blev förbannad och slet upp pensionärens bildörr.

– Han slog tre hårda slag och träffade munnen, tinningen och näsan. Det var blod överallt. Sedan blev allt svart, säger 87-åringen.

23-åringen häktad

Ögonvittnen som såg misshandeln sprang fram och lyckades till slut få bort 23-åringen från bilen.

– Hade de inte kommit till min undsättning hade jag varit död nu. Jag klarade mig med en sprucken läpp och svullnader i ansiktet. Men jag mår inte alls särskilt bra i dag, säger han.

I går eftermiddags häktades den 23-årige mannen vid Eskilstuna tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

Enligt hans advokat, Per Bergsten, erkänner han sig skyldig till brottet.

23-åringen är känd hos Eskilstunapolisen sedan 2002.

Han har bland annat dömts för misshandel, olaga hot och narkotikabrott. Enligt polisen var han även vid det här tillfället påverkad av narkotika.

Vice chefsåklagare Laila Bagge kommer att väcka åtal den 24 juni.

Grovt våld

– Det är anmärkningsvärt att han använt så grovt våld mot en person som är så pass mycket äldre än honom själv, säger hon.

Eskilstunapolisen ser flera beröringspunkter med dödsmisshandeln i Landskrona tidigare i år då 78-åriga Ingrid avled efter att ha misshandlas av en ung man på en parkeringsplats.

– I båda fallen handlar det om unga människor som ger sig på gamla. Den utlösande faktorn har också varit störande trafiksituationer. Jag vet inte vad vi kan dra för slutsatser av det, men visst är det lite anmärkningsvärt, säger Leif Strand, jourhavande förundersökningsledare på Eskilstunapolisen.

FAKTA

Inger, 78, dödades efter bråk på parkeringen

29 mars, 2010 78-åriga Inger och hennes 71-årige make Sven hamnade i bråk vid en parkering i Landskrona efter att ha tutat på en 23-årig man. Efter en ordväxling ska mannen ha slagit Sven. När Inger försökte gå emellan blev hon slagen och föll till marken och tappade medvetandet. Hon avled av sina skallskador. Den 28 maj dömdes mannen till ett år och tio månaders fängelse för att ha vållat hennes död. Domen är överklagad.

29 juli, 2009 Ett bråk mellan två busschaufförer och en bilist i Uppsala slutade med att bilisten fick föras till sjukhus efter att ha blivit biten av den ena chauffören.

14 november, 2009 Efter ett gräl vid ett övergångsställe i Gamla stan i Stockholm blev en 33-årig man svårt knivskuren i ryggen. Bilisten gillade inte att fotgängaren kritiserade hans körning.

14 augusti – 2008 18-åringen blev rasande över ett filbyte när han var ute och körde i Göteborg. Han stannade den andra bilföraren och avlossade fyra skott.

Sedan tog han fram en kniv och började hugga.

Bilföraren fick livshotande skador, men överlevde.