De hängs ut på nätet

Barnfamiljens privata bilder publicerades på Facebook

Foto: ola axman
Stulen identitet Elin Grindemyr har fått sin identitet stulen på Facebook, där personen som utger sig för att vara henne lägger ut bilder på hennes barn. Med på bilden är också sambon Markus Lannersund och sönerna Max och Freddie.
NYHETER

Marcus Lannersund och sambon Elin Grindemyr är inte med i Facebook.

Men just nu finns åtta personer som utger sig för att vara Elin på sajten – och publicerar privata bilder på barnen och påhittade samtal.

– Det här är rent förtal, säger de.

Senaste aktiviteter: ”Elin gick från att ’ha ett förhållande’ till singel”.

Vän: ”Du är så sjukt kriminellt vacker... älskar dina bilder”.

Elin: ”Ich liebe adolf”.

Det råder full aktivitet på Elin Grindemyrs personliga sida på Facebook. Eller snarare sidor. Just nu finns det åtta stycken med samma namn – och alla är falska.

Bilder från blogg

– Någon eller några har snott bilder på mig och familjen från min blogg, bland annat från när jag var gravid. De kan skriva precis vad som helst och många tror att det verkligen är jag. Det känns extra obehagligt att även mina barn är indragna i detta, säger Elin.

Hon och sambon Marcus Lannersund, som också fått sin identitet kapad, har förgäves försökt få Facebook att ta tag i problemet som pågått i över ett år.

– Vi har mejlat ett flertal gånger och de har då tagit bort de falska sidorna. Men de poppar alltid upp igen kort efteråt, säger Marcus.

”Borde polisanmäla”

Sedan några dagar finns Elins nätbutik med på sajten. I marknadsföringssyfte och för att kunna anmäla de personer som utger sig för att vara hon.

– Men jag kommer aldrig använda Facebook privat, säger hon.

Jan Fredriksson, representant för Facebooks nordiska pr-byrå, menar att det rör sig om ett tydligt brott mot användarvillkoren.

– Jag tycker att de ska skicka in en ny rapport och då gärna bifoga en polisanmälan.