BP får två dygn på sig

NYHETER

BP har fått två dygn på sig av den amerikanska kustbevakningen att presentera effektivare åtgärder mot oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

USA:s president Barack Obama har kritiserat oljebolaget BP och dess styrelseordförande Carl-Henric Svanberg har kallats till presidenten på onsdag. Obama har också visat sitt ogillande mot BP:s planer på utdelning till aktieägarna.

Men medan Storbritanniens premiärminister David Cameron uttryckt djup oro för miljökatastrofen har hans regering gjort klart att den ser det som viktigt att det brittiska oljebolaget förblir finansiellt stabilt; orsakerna till det lär vara flera, bland andra att brittiska pensionsfonder satsat tungt i BP.

Reser till USA

Cameron har de senaste dagarna befunnit sig i Afghanistan och Förenade arabemiraten. Och tidigt på lördagskvällen svensk tid dryftade Cameron och Obama läget under ett halvtimmeslångt telefonsamtal. Under samtalet ska Barack Obama, enligt officiella brittiska källor, ha varit noga med att understryka att USA inte har något intresse av att underminera BP:s värde.

Kort efter telefonsamtalet kom även ett besked från premiärministerns kansli om att Cameron ska göra sitt första officiella besök i USA den 20 juli.

Den slutgiltiga prislappen för oljekatastrofen kan ingen beräkna i dag, men BP-aktien har fallit med cirka 40 procent sedan explosionen vid borrplattformen Deepwater Horizon den 20 april, som ledde till läckaget.

Någon permanent lösning kan inte skönjas förrän tidigast i augusti och BP:s ansträngningar att samla upp den läckande oljan avfärdades på lördagen av den amerikanska kustbevakningen som otillräckliga. I ett brev daterat den 11 maj ges BP 48 timmar till att presentera en skärpt åtgärdsplan.

Avsliten ledning

BP-företrädare har de senaste dagarna har dessutom inför medier låtit förstå att bolaget kanske viker sig i frågan om aktieutdelningen. Det är styrelsemöte på måndag, och BP:s språkrör uttalar sig vagt inför mötet.

Minst 36 personer ombord på ett fartyg på väg till katastrofläckan fick föras till sjukhus i fredags, sedan fartyget slitit av en naturgasledning. Fartyget hade lagt till vid en plattform i Cocodrie i sydvästra Louisiana, när ledningen slets av och giftiga ångor läckte ut över folk ombord.

Arbetet i Cocodrie stoppades för dagen. Ett fåtal av de utsatta uppgavs ha fått allvarligare skador.