Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Svanberg: Vi har gjort allt

Här träffar Aftonbladet en pressad Carl-Henric Svanberg efter krismötet med brittiska regeringen

Vägrar ge svar I går eftermiddag tvingades Carl-Henric Svanberg till ett krismöte med den brittiska regeringen. När Aftonbladet träffar honom efteråt vägrar han först ge några kommentarer till katastrofen. Men till slut säger han att BP tänker göra allt som väntas av dem. ”Vi har gjort allt i vår makt att stoppa flödet”, säger han.   Vägrar ge svar I går eftermiddag tvingades Carl-Henric Svanberg till ett krismöte med den brittiska regeringen. När Aftonbladet träffar honom efteråt vägrar han först ge några kommentarer till katastrofen. Men till slut säger han att BP tänker göra allt som väntas av dem. ”Vi har gjort allt i vår makt att stoppa flödet”, säger han. Foto: PETER VAN DEN BERG

LONDON. Först fick han förklara sig för premiärminister David Cameron och finansminister George Osborne.

Snart väntar uppläxning av Barack Obama.

– Jag tycker att vi har gjort allt, säger BP:s utskällde svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg till Aftonbladet.

När Carl-Henric Svanberg lämnade 10 Downing Street log han, men var ovanligt blek och sökte flera gånger stöd hos sina kollegor.   När Carl-Henric Svanberg lämnade 10 Downing Street log han, men var ovanligt blek och sökte flera gånger stöd hos sina kollegor.
Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

De nya sätten att rädda havet från oljan

Men alla sätt är inte bra

Strax före 15 i går brittisk tid stressade Carl-Henric Svanberg iväg till krismötet med den brittiska regeringen.

Väl på plats fick han vänta en kvart innan finansminister George Osborne anlände till regeringshögkvarteret på 10 Downing Street.

Aftonbladet var enda svenska tidning på plats när BP:s svenska styrelseordförande en timme senare klev ut på gatan igen. Då hade han också hunnit med ett telefonsamtal med premiärminister David Cameron som är på väg hem från en resa till Afghanistan.

Hur har mötet gått?

– Jag har inga kommentarer.

Vad pratade ni om?

– Jag har inget att säga.

Det har förts fram kritik mot dig från aktieägare och direktörer, känner du att du har BP:s förtroende?

– Ja, det måste jag faktiskt säga att det känner jag.

Är irriterad

Carl-Henric Svanberg har i tidigare intervjuer sagt att han är expert på att hantera stressiga situationer utan att visa det.

Utanför 10 Downing Street log han mot Aftonbladet och en närvarande tv-kanal. Ändå visade han tecken på att känna sig pressad. Han såg ovanligt blek ut och flera gånger vände han sig mot sina kollegor för att få stöd.

Svanberg var också märkbart irriterad över att aldrig bli upphämtad av den bil med privatchaufför som skulle ha väntat på honom.

”En viktig fråga”

Vi har uppgifter om att du fått intern kritik för att du tagit med dig din flickvän Louise Julian på resorna till Mexikanska golfen, vad har du att säga om det?

– Inga kommentarer.

President Obama har sagt att Tony Hayward borde få sparken, vad tycker om det?

– Du kan fortsätta fråga men jag har inget att säga.

Har ni begärt ekonomisk hjälp från den brittiska regeringen i dag?

– Jag har inga kommentarer till det.

Varför har du inga kommentarer när det här är en så viktig fråga?

– Det är en så viktig fråga, det stämmer. Jag har inga kommentarer att ge för tillfället.

Flyr i en taxi

Hur kommer det sig att du inte vill kommentera, hela världen väntar ju på svar. Du har fått kritik för att vara osynlig också, tycker du att den kritiken har varit orättvis?

– Jag tycker att vi ska titta på den frågan när det här är färdigt.

När hoppas du att den här frågan kommer vara färdig då?

– Du, jag svarar inte. Jag kommer inte att göra det. Det hjälper inte att du ställer frågan igen.

Är du nöjd med hur BP har hanterat det här, för president Obama tycks inte vara det?

– Jag tycker att vi har gjort allt. Som du vet, har vi gjort allt i vår makt för att stoppa flödet och vi har sagt att vi ska göra allting som väntas av oss. Vi ska sanera stranden, ta hand om alla anspråk och lära oss av det här som en händelse som kan lära oss att göra djuphavsborrning ännu säkrare.

Vid det här laget har Svanberg tröttnat på att vänta på sin bil. I stället viftar en av hans kollegor till sig en taxi som tar honom bort från Aftonbladet och Downing Street.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet