Smittade patienter med flit

Akupunktören använde nålar – med hivblod

NYHETER

En schweizisk akupunktör misstänks ha smittat 19 av sina patienter med hiv – med flit.

Nu riskerar mannen tio års fängelse.

Uppgifterna om akupunktören i Schweiz har fått flera personer att kritisera kontrollen av alternativmedicin.

Den första hiv-smittade patienten kom till ett sjukhus i Bern redan för sex år sedan. Han berättade att han smittats av en spruta som han fått hos en akupunktör.

Läkarna trodde först inte på hans historia, men snart kom fler patienter till sjukhuset. De hade alla en erfarenhet gemensam: mystiska nålstick hos akupunktören, skriver den schweiziska tidningen SonntagsBlick.

En chock

Sambandet kom som en chock för sjukhuset.

– Vi upptäckte i efterhand 18 fall som hade en länk till akupunktören och alla hiv-positiva, säger Markus Hächler, presstalesman på sjukhuset till tidningen.

Riskerar 10 års fängelse

Akupunktören förnekar anklagelserna men myndigheterna har nu startat en utredning. Innan året är slut kommer man fatta beslut om han ska åtalas. Om han döms riskerar han tio års fängelse.

– 15 personer tror att deras infektion kan ha med den anklagade att göra. Fyra av dem har ingen förklaring till sin smitta, eller kopplar den i alla fall inte till den anklagade, säger utredaren Hermann Fleischhackl till AP.

Uppgifterna om den misstänkte akupunktören sprider nu skräck i landet och många kritiska röster har höjts mot den bristfälliga kontrollen kring alternativmedicin, skriver Sky news.