Bakgrund till konflikten:

NYHETER

En del klandrar den störtade presidenten för oroligheterna.

Andra säger att det är uzbeker och kirgizer som bråkar– en konflikt som legat och pyrt i flera år.

Vissa, däribland interimsregeringens tillförordnade president Roza Otunbajeva, hävdar att Kirgizistans störtade president Kurmanbek Bakijev ligger bakom sammandrabbningarna. Avsikten skulle vara att destabilisera landet inför folkomröstningen om en ny konstitution om två veckor.

Bakijev störtades i början av april efter att hans regering haft ihjäl regeringskritiska demonstranter. Oppositionen, ledd av Roza Otunbajeva, tog makten.

Andra hävdar att det är uzbeker och kirgizer som bråkar. Uzbeker, som är i minoritet, har länge känt sig diskriminerade i landet. I Kirgizistans södra delar är läget extra akut. Fergana-dalen i söder är splittrad i en kirgizisk del, en uzbekisk del och en Tadzjikisk. Gränsdragningen gjordes av förre sovjetdiktatorn Josef Stalin redan på 1920-talet för att medvetet splittra dalen. Etniskt är den kirgiziska delen relativt jämnt fördelad mellan kirgizer och uzbeker. De sistnämnda anser sig emellertid allt mer åsidosatta, trots att de rent numerärt håller på att växa, i takt med att många kirgizer flyttat till huvudstaden Bisjkek i norr. Via nyhetssajten Fergana varnar bedömare för att "ett andra Kosovo" håller på att skapas där centralmyndigheternas oförmåga att handskas med situationen kan leda till separatism.