Svårt att slippa burhöns

Foto: FOTO: MATS STRAND
Folk vill inte längre köpa ägg från burhöns – men i färdiga produkter krävs ingen märkning.
NYHETER

Att lägga några extra kronor på att köpa ägg från frigående höns blir allt vanligare.

Många livsmedelskedjor har till och med slutat sälja färska ägg från burhöns.

Men när det gäller deras färdiga produkter klingar tonen annorlunda.

Konsumenterna efterfrågar frigående och ekologiska ägg allt oftare.

Däremot ställs inte samma krav på produkter där ägg ingår som ingrediens.

Ingen märkning

I majoriteten av de svenska matbutikernas produkter är det fortfarande vanligast med ägg från burhöns – och ingen märkning krävs, skriver Svenska Dagbladet.

– Diskussionen om man skulle klara av att enbart använda ägg från frigående höns har funnits och kommer alltid ingå i samtal med leverantörer, men i dagsläget har vi prioriterat att alla färska ägg ska vara från frigående höns, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica till SvD.

Ingen burhönsfri äggpasta

En som upprörts över bristen på matvaruprodukter med ekologiska eller frigående alternativ är Kristina Theander, grundare till hemleveransföretaget Middagsfrid.

I en undersökning bland hennes kunder svarade 95 procent av de 1 220 svarande att det var bra eller viktigt att produkter som äggpasta inte innehåller ägg från burhöns. Men när hon upptäckte att ingen svensk leverantör kunde erbjuda det startade hon en protestgrupp på Facebook.

– Vi är extremt noga med att alltid använda färska ägg från frigående höns i våra recept som ett led i god matkvalité. Självklart måste vi ställa samma krav på övriga produkter också, säger hon till Svenska Dagbladet.

”Borde informera”

Undersökningen visade också att sex av tio tyckte att det borde vara en skyldighet att informera om huruviden äggen är ekologiska, från frigående hönor eller från burhöns på förpackningen.

FAKTA

Så vanligt är det:

Andelen färska ägg från burhöns i Sverige har sedan 2001 minskat kraftigt.

År 2001 kom 70 procent av äggen från höns som levde i traditionella burar, 10 procent från inredda burar, 16,5 procent från frigående höns och 3,5 procent krav-ägg. Förra året kom noll från traditionella burar, 38,6 procent från inredda burar, 52,7 procent från frigående höns och 8,7 procent kravägg.

Sifforna ovan gäller dock inte produkter där ägg är en ingrediens, med undantag för ekologiska varor. Då används i majoriteten av fallen ägg från burhöns.

Källa: Svenska Dagbladet

ARTIKELN HANDLAR OM