Även republikaner vill att staten ska betala

Splittringar i riksdagen
om bröllopskostnader

Foto: Scanpix
NYHETER

Hälften av Sveriges riksdagsledamöter vill avskaffa monarkin.

Ändå vill hela 77 procent att staten ska vara med och betala kronprinsessans bröllop.

Det visar en granskning som Ekot har gjort.

På lördag gifter sig kronprinsessan Victoria och notan beräknas hamna på 20 miljoner kronor. Ungefär hälften av den summan står staten för och det tycker 77 procent av ledamöterna är helt rätt.

Bör bidra med pengar

Ekot har pratat med socialdemokraternas Lars Lilja – en av de riksdagsledamöter som stödjer att staten tar en del av notan, trots att han inte är monarkist.

– När vi har det här statsskicket är det naturligtvis rimligt att staten gör det. Det är en av orsakerna till att jag kan tycka att statsskicket blir fel i de här sammanhangen. Men har vi det här systemet då bör vi naturligtvis bidra med rimliga pengar.

Drygt 90 procent av ledamöterna har svarat på Ekots enkät.

Splittrar partierna

Resultatet visar att 55 procent vill behålla monarkin, det är fler än allianspartiernas samlade riksdagsstöd vilket innebär att stödet för monarkin sträcker sig utöver de partier som säger sig stödja monarkin.

Splittringar finns inom alla partier förutom Vänsterpartiet där samtliga ledamöter är emot monarkin.

Moderaten Ann-Marie Pålsson vill inte ha monarki men är ändå beredd att låta staten ta en del av kostnaderna för bröllopet.

– Monarkin är en del av det svenska samhället och jag tycker det är korrekt att staten och de svenska skattebetalarna bidrar till bröllopet, för detta är ju inte bara en privathändelse, det är en händelse för hela Sverige.