Advokaten: ”Sparpengar inte självklart bådas”

Så undviker du fällorna när ni sparar tillsammans

NYHETER

Par som sparar pengar ihop bör ha gemensamma konton - annars riskerar den ena att bli utan besparingar. – Pengar är inte självklart gemensamma bara för att man är gift, varnar Mia Edwall Insulander, advokat.

Foto: Insulander Lindh Advokatbyrå

Gunilla Johansson, 69, tvingas ta ut skilsmässa för att kunna ta del av de pengar som hon och maken Jens, 70, sparat ihop under många år. I dagens Aftonbladet berättar hon hur maken blev svårt sjuk i parkinsondemens och blev tilldelad en god man som har hand om Jens ekonomi. Alla sparkonton stod i Jens namn och spärrades för Gunilla.

Experter varnar andra

Många tänker inte på vad som händer då något allvarligt händer och partnern ensam har tillgång till ett sparkonto.

– Gemensamma konton i sådana här fall är A och O. Vill man inte ha det får man väl dela upp pengarna, det tror jag är det vanligaste. Har man tänkt ha pengarna för att sätta guldkant på tillvaron bör man tänka på att de inte bara disponeras av en person. Pengar är inte självklart gemensamma bara för att man är gift, det tror jag inte alla förstår, säger Mia Edwall Insulander, advokat.

"Känns som hål i lagen"

Äkta makar kan visserligen dela upp tillgångar mellan sig men ändå fortsätta vara gifta. Det kallas bodelning under äktenskapet - men kräver att båda makarna kan skriva under en ansökan till tingsrätten. Eftersom Jens Johansson är svårt sjuk och inte aktivt kan ansöka själv har Växjö kommun sagt nej. Vid en skilsmässa däremot, skulle Gunilla få ut en del av pengarna om de inte är makens enskilda egendom.

– Det känns som ett hål i lagen. Det här är ett väldigt speciellt fall, pappa kommer aldrig att bli bra igen, säger parets dotter Åsa Johansson.

FAKTA

Gemensamt sparande - så undviker du fällorna

Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24 och expert på privatekonomi:

Ha alltid ett varsitt konto med pengar på.

Yngre par: bör ha livförsäkring på varandra.

Prata igenom om ni behöver ett testamente.

Tänk på att barn från tidigare äktenskap har rätt att få ut sitt arv direkt när föräldern gått bort..

Äldre par: Se över sjukhemstaxan i just er kommun. Hamnar den ena parter på sjukhem kan avgifterna i vissa kommuner bli förödande för den andres ekonomi.