”Folk här är rädda”

1 av 4 | Foto: Foto: ALL OVER PRESS
möter döden Oljan har nått stränderna i södra USA. Bland oljespillet ligger döda sköldpaddor. ”Jag tror det har med kemikalierna de försöker lösa upp skiten med att göra. Den är minst lika farlig som oljan, säger Fran Robinson till Aftonbladet. På bilden tar forskaren Becky Winstead prover på en död sköldpadda på stranden i Gulfport, Mississippi.
NYHETER

GULF SHORES, ALABAMA/GULFPORT, MISSISSIPPI. Här är anledningen till att du har det så hett om öronen, Carl-Henric Svanberg. Övergivna paradisstränder längs hela USA:s östra golfkust, fulla av kladdig BP-olja och döda sköldpaddor.

– Hälsa den där svenske ordföranden att det är dags att få tummen ur och göra något. Den här katastrofen måste få ett slut, säger arga solbadaren Fran Robinson till Aftonbladet.

Det är en tryckande het och fuktig söndagseftermiddag på smärtsamt vackra Orange Beach strax utanför Gulf Shores, en folkkär badort på gränsen mellan delstaterna Alabama och Mississippi.

I normala hade fall hade det varit fullsmockat i den gnistrande vita sanden.

– Ja, det hade krävts en väldig tur för att överhuvudtaget hitta en ledig solstol, säger Wendy Stapple från Tuscaloosa i norra delarna av Alabama.

Nu kan hon och vännen Sid Bolton, på sin årliga semesterweekend i Gulf Shores, dock välja fritt var de vill ligga. Utöver några nyfikna ortsbor, en uppsättning renhållningsarbetare och personal från kustbevakningen är de i princip ensamma på den jättelika stranden.

Fullt av oljeklumpar

Den dystra orsaken hittar man närmare vattenbrynet.

Där är sanden full av tjocka, svarta, kladdiga oljefläckar – och för varje våg som sköljer in blir de fler och fler och fler.

– De började komma i land under lördagen och i dag har det bara blivit mer. Nu är det förbjudet att bada, går man i blir man helt kletig. Det är så fruktansvärt. Särskilt som det här bara är början. Även om de mot all förmodan fick stopp på den där läckan i dag skulle det fortsätta komma in olja här i en månad , säger Sid Bolton.

Att det kommer att dröja innan Orange Beach återfår sin attraktionskraft bekräftas av Dan Borczynski och Wilfred Sa-Onoy från kustbevakningen.

De går metodiskt längs strandkanten för att dokumentera varje droppe olja.

– Det här inte kul att se. Det kommer att bli ett tufft, långvarigt jobb för de som ska sanera, säger Borczynski.

”Helt obegripligt”

Den saneringen är det BP som ska stå för. Men få verkar tro att företaget är mäktigt den uppgiften. Eller villigt att genomföra den.

Bitterheten mot den brittiska oljejätten jäser överallt i regionen, och många skulle vilja ha ett ord med svenske ordföranden Carl-Henric Svanberg.

– Vd:n, Tony Heyward, har väl ännu större ansvar, men jag skulle vilja fråga även ordföranden varför det inte fanns någon handlingsplan. Olyckor händer, men att företaget inte tycks ha planerat för att något sånt här är ju helt obegripligt, säger Sid Bolton.

Fran Robinson ligger på en filt på Harrison County Sand Beach i Gulfport i Mississippi, två timmars bilresa väster om Gulf Shores.

Döda sköldpaddor

Den är lika gnistrande vit – och lika öde – trots att ingen olja ännu nått dit.

– Nej, men det händer andra saker, säger Robinson och pekar mot en geléhög

tiotalet meter till vänster.

Det visar sig vara en död sköldpadda, sköljd i land någon gång under natten. Hundratals flugor surrar runt det lilla kadavret.

– Jag tror det har med kemikalierna de använder för att försöka lösa upp skiten att göra. Den är nog minst lika farlig som oljan, säger Robinson.

I dag landar Barack Obama i just Gulfport. Han kommer att hitta mycket ny

ammunition till grillningen av den svenske BP-basen

i Vita huset på onsdag.