Närmare 40 döda i mexikanskt våld

Foto: AP
Mexikansk militär utanför fängelset i Mazatlan.
NYHETER

Minst 38 människor dödades i olika våldsdåd i Mexiko på måndagen. Våldsamheterna ansågs ha anknytning till narkotikaligorna som bekämpar varandra och polisen.

Minst 28 fångar dödades i ett fängelse i staden Mazatlan i nordvästra Mexiko. Enligt åklagarmyndigheten i delstaten Sinaloa dödades de i bråk mellan rivaliserande narkotikaligor. Guvernören i Sinaloa varnade i förra veckan för att fängelset var överbelagt.

Tio mexikanska polismän mördades tidigt på måndagsmorgonen när attentatsmän från en misstänkt knarkkartell öppnade eld mot dem i delstaten Michoacan i landets västra delar. Flera av angriparna ska också ha dött i den skottlossning som följde attacken, men det är oklart hur många eftersom angriparna tog med sig döda och skadade när de flydde.

Attentatsmännen uppges ha använt sig av en tung lastbil för att blockera den väg som poliserna färdades på.

"Under attacken besvarade den federala polisen elden, och dödade då flera av angriparna och skadade ytterligare några", meddelade landets polisdepartement i ett pressmeddelande.

Liknande attack

För cirka ett år sedan genomförde knarksyndikatet "La Familia" en liknande blodig attack då 16 polismän mördades. La Familia anses vara den största producenten av syntetiska droger i Mexiko.

I helgen dödades minst 39 människor i våldsattacker kopplade till Mexikos brutala knarkkrig. Bland annat angrep 30 beväpnade män en vårdinrättning och begick en massaker. 19 personer sköts ihjäl och fyra skadades.

Vårdinrättningen drevs i kristen regi och syftet är att avvänja missbrukare från droger.

TT