Duckar för omvärlden

BP: Han befinner sig redan i Washington för att förbereda sig inför mötet med Obama

Foto: peter van der berg
NYHETER

LONDON/STOCKHOLM. BP-ledningen utgår från att Carl-Henric Svanberg visar sig i katastrofområdet vid Mexikanska golfens stränder.

Samtidigt förväntas han närvara vid Victoria och Daniels bröllop.

Och i morgon väntar en Barack Obama på krigsstigen.

Svensken är pressad från alla håll – men utåt duckar han för all kritik.

Enligt BP befinner sig Svanberg redan i dag, tisdag, i Washington.

– Han är där och förbereder sig inför mötet med Barack Obama, säger Sheila Williams, talesperson på PB:s pressavdelning i London till Aftonbladet.

När reste han dit?

Hur och när styrelseordföranden reste är inte relevant, det viktiga är att han är där och förbereder sig inför mötet, säger Williams.

Kort efter mötet med brittiska regeringen i fredags åkte den svenske styrelseordföranden för BP till hemlandet, enligt Aftonbladets källor. Här befann han sig stora delar av helgen innan han återvände till London under söndagen.

Halv nio i går morse anlände Carl-Henric Svanberg till BP:s huvudkontor i London. Medan hans styrelsekollegor tog huvudentrén valde han återigen att undvika Aftonbladet och den samlade världspressen genom att ta sig in i byggnaden via garagets sidoentré.

20 miljarder kronor

Under gårdagens styrelsemöte avhandlades bland annat USA:s krav på att deponera pengar för att säkerställa att kostnaderna för katastrofen betalas och frågan om huruvida aktieutdelning på 20 miljarder ska frysas inne.

Enligt källor till New York Times övervägde styrelsen tre olika alternativ för hur katastrof-kostnaderna skulle hanteras. Men det var oklart om de kunnat enas om ett beslut.

Klockan 17.15 brittisk tid öppnades garageporten igen. Svanberg gjorde återigen allt han kunde för att undvika frågorna hela världen vill ha svar på. Denna gång duckade han rent fysiskt i baksätet bakom tonade rutor i sin Mercedes när hans privatchaufför körde iväg.

Var ifrågasatt innan

Enligt flera bedömare

i både amerikanska och engelska tidningar är risken nu stor att Svanberg får ta på sig skulden för katastrofen.

– Det var flera som ifrågasatte om det var klokt att ge uppdraget till någon som saknade erfarenhet från oljeindustrin.

Och det sätt som han har hanterat den här krisen tyder väl kanske på att det var ett misstag, säger Andrew Ward på brittiska Financial Times.

I dag väntas Barack Obama för första gången någonsin göra ett tv-sänt tal från ovala rummet i Vita huset. En tydlig indikation på hur allvarligt presidenten ser på USA:s genom tiderna värsta miljökatastrof.

”Vem ska jag sparka”

Och på onsdag är Carl-Henric Svanberg kallad till presidenten för att förklara sig.

– Jag vill veta vems röv jag ska sparka, har den amerikanska presidenten tidigare sagt.

Efter den senaste tidens allt hårdare kritik mot Svanberg, inte minst internt, är förväntningar skyhöga på styrelseordföranden att besöka katastrofområdet under sin USA-resa.

– Det finns stora förväntningar på honom att han ska besöka katastrofområdet, uppger en källa inom BP.

Ännu sent i går kväll fanns inga besked om hans schema efter mötet med presidenten. Men det handlar inte om något långvarigt besök i USA.

Har redan tackat ja

Enligt Aftonbladets källor har han tackat ja till att komma på kronprinsessans bröllop på lördag.

– Det riskerar helt klart att spä på kritiken om han väljer bort ett besök i katastrofområdet för att gå på ett bröllop, säger en BP-källa.

Men pressen är stor på Svanberg att närvara vid bröllopet.

Svanberg har ett flertal nära band till kungafamiljen. Han är bekant med Westling och sitter i styrelsen för kungavännen Melker Schörlings bolag. I samma styrelse sitter också Sofia Schörling Högberg som tillhör Daniels och Victorias närmaste krets.

Nyligen fick Svanberg också en medalj av kungen ”för betydelsefulla insatser för svenskt näringsliv”.

FAKTA

värsta veckan – dag för dag

Torsdag 10 juni

Vita huset skickar ett brev som i mycket skarpa ordalag uppmanar Carl-Henric Svanberg att inställa sig för möte med Barack Obama på onsdag.

Fredag 11 juni

Carl-Henric Svanberg tvingas förklara BP:s agerande för den brittiske finansministern George Osborne i regeringshögkvarteret på 10 Downing Street. Dessutom talar han i telefon med premiärminister David Cameron, på väg hem från Afghanistan, som uttrycker frustration.

Måndag 14 juni

BP:s styrelse träffas på huvudkontoret i London. President Obama och den amerikanska kongressen har uppmanat BP att frysa andra kvartalets aviserade aktieutdelning på drygt 20 miljarder kronor. Det är oklart om styrelsen kom fram till ett beslut och Svanberg gör inga uttalanden.

Tisdag 15 juni

Barack Obama talar till nationen i tv om oljekatastrofen. Talet väntas behandla den fond presidenten kräver att BP finansierar för att ersätta fiskare och andra yrkesgrupper som förlorat inkomst på grund av oljeläckaget.

Onsdag 16 juni

Carl-Henric Svanbergs möte med president Obama i Vita huset. Presidenten kommer att kräva att ledningen för BP rätar ut en del frågetecken kring bolaget – och dess lednings agerande i krisen.

Torsdag 17 juni

Tony Hayward, BP:s vd, ska frågas ut av den amerikanska kongressen. Carl-Henric Svanbergs agerande i oljekatastrofen kommer högst sannolikt att vara en av punkterna.