Lånet blev en lång mardröm

Behövde 300 000 för att rädda firman – kidnappades och misshandlades när han inte kunde betala

Foto: Polisen
Här uppges företagaren ha blivit misshandlad, hotad och kvarhållen mot sin vilja i mitten av mars.
NYHETER

Den 34-årige företagaren lånade 300 000 kronor för att rädda sin firma.

Lånet skulle betalas tillbaka efter ett år – men redan efter några månader kom indrivarna.

Tillsammans med en annan man kidnappades han. I flera dagar misshandlades de och hotades av gänget.

Foto: Polisen
Här, i företagarens villa, hotade de åtalade att skära av mannens tunga och bränna hans ansikte med bensin.

I december förra året var 34-åringen desperat. Firman gick dåligt och han tog kontakt med en person i Uppsala som kunde låna ut 300 000 kronor att återbetalas ett år senare.

Men redan i mars dök ett gäng upp och krävde betalning. Eftersom 34-åringen inte hade några pengar kidnappades han och fördes till en lägenhet i Uppsala där han hotades och utpressades.

Kidnappades

Dagen efter fördes den kidnappade till Stockholm där han tillsammans med sina kidnappare träffade en annan man. Denne andre man känner inte 34-åringen men de har gemensamma vänner.

– Han blir indragen i det här. Han träffar egentligen gärningsmännen redan dagen innan när de för bort 34-åringen och nu stämmer de träff med honom, säger kammaråklagare Markus Hankkio till Aftonbladet.

Också han denne man kidnappas enligt åtalet av gänget eftersom de anser att han måste hjälpa 34-åringen att betala skulden.

Hotar med bensin

De fördes båda till en lägenhet i Stockholm där de utsattes för hot och våld. Dagen efter släpptes de båda männen. De hade då betalt nästan 400 000 kronor och trodde att saken var utagerad.

Men två veckor senare dyker gänget upp igen. 34-åringen fördes återigen till en lägenhet där man bland annat hotade att sätta eld på honom med en tändare och bensin. Den här gången krävde kidnapparna ytterligare 270 000 kronor.

Mannen släpps men redan efter en vecka var det dags igen. Gänget lurade 34-åringen till en plats, misshandlade honom och kidnappade honom på nytt. Men då hade den andre mannen, som kidnappats tidigare, vänt sig till polisen som kunde gripa gänget.

Människorov

I morgon åtalas sju personer för bland annat människorov, grov utpressning, försök till grov utpressning, olaga frihetsberövande och rån. En av långivarna och huvudmännen har ännu inte hittats och är anhållen i sin frånvaro.

Enligt polisen tillhör de åtalade ingen känd kriminell gruppering men känner varandra sedan lång tid tillbaka.

– De hjäper till att driva in de här pengarna, kanske mot viss ersättning. Man använder väl inte så här mycket hot och våld utan att få något för besväret, säger Markus Hankkio.