Svanberg mötte Obama i Vita huset

BP lovar 20 miljarder dollar

Foto: Pete Souza
NYHETER

En sammanbiten Carl-Henric Svanberg anlände tidigare i dag till Vita huset.

Ett tufft möte med president Barack Obama väntade BP:s svenske styrelseordförande.

BP lovar enligt tidningen New York Times att deponera omkring 20 miljarder dollar, motsvarande 157 miljarder kronor, för att täcka skadeståndskrav efter oljeläckaget, uppger Reuters.

Därmed tillmötesgår företaget ett av de krav som president Obama har ställt.

Drar ut på tiden

Svanbergs möte med presidenten i Vita huset var utsatt till klockan 16.15 svensk tid. En bild från mötet visar hur Svanberg sitter mitt emot Obama.

Nästan fyra timmar senare var mötet mellan USA:s regering och BP:s delegation ännu inte avslutat.

– Ett stort pressuppbåd väntar utanför. Den del av mötet som presidenten är med på väntas pågå i 20 minuter, sedan fortsätter mötet med bland annat kustbevakningens insatschef Thad Allen, sa Aftonbladets Per Bjurman, som är på plats inne i Vita huset, tidigare i dag.

Enligt ett pressmeddelande från Vita huset skulle Obama göra ett uttalande klockan 18.15 svensk tid, i Rose garden. Nästan två timmar senare hade Obama fortfarande inte synts till.

Tog med vd:n

Med sig till mötet med Obama tog Svanberg sin omstridde vd Tony Hayward, Robert Dudley, som leder BP:s insats mot oljeläckaget och dess effekter, samt Lamar McKay, chef för BP i USA.

– De gick in genom en sidodörr, säger Per Bjurman.

I går höll Barack Obama ett direktsänt tal till nationen inifrån Ovala rummet:

– Tvivla inte på att vi kommer att bekämpa utsläppet med allt vi förfogar över så länge som det krävs. Och vi kommer att se till att BP betalar för skadorna som deras bolag orsakat. Och vi kommer att göra det som är nödvändigt för att hjälpa Golfkusten och dess befolkning att återhämta sig från denna tragedi, sade han i talet.

Läckan dubblad

Under mötet i dag kommer Svanberg, enligt presidentens tal i går, att informeras om att han måste avsätta de resurser som krävs för att kompensera de arbetare och företagare som har lidit skada "på grund av hans företags vårdslöshet".

Och denna fond kommer inte att kontrolleras av BP utan av en tredje oberoende part.

En grupp amerikanska forskare meddelade i går att de bedömde att avsevärt mycket mer olja har läckt ut än man tidigare befarat, uppskattningsvis mellan 35 000 fat och 60 000 fat om dagen.

Det är en kraftig uppskrivning sedan förra veckan då mängden angavs till mellan 20 000 och 40 000 fat om dagen.