Svanberg: Jag vill be USA om ursäkt

Efter mötet med Obama

NYHETER

Det blir ingen mer aktieutdelning i BP i år – och företaget lovar 20 miljarder dollar till en särskild skadeståndsfond.

– Jag vill ta det här tillfället i akt och be om ursäkt till det amerikanska folket, sa BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg efter mötet med president Obama.

Mötet mellan USA:s regering och BP:s ledning i Vita huset inleddes 16.15 svensk tid och höll på i närmare fyra timmar. Efteråt uttalade sig både president Barack Obama och Carl-Henric Svanberg.

"Tack för ert tålamod"

Svanberg sa att BP:s ledning i dag beslutade att det inte blir någon mer aktieutdelning i BP i år. Han försäkrade att oljejätten bryr sig om "the small people" och passade också på att be om ursäkt:

– Jag vill ta det här tillfället i akt och be om ursäkt till det amerikanska folket. Jag tackar för ert tålamod i dessa svåra tider. Genom våra handlingar hoppas vi att ni på lång sikt kan återfå förtroendet för oss, sa han till den samlade pressen utanför Vita huset.

Han kallade mötet med Obama för "konstruktivt" och sa att BP kommer att ta sitt ansvar.

– Vi kommer att ta hand om folket som har drabbats och reparera den miljömässiga och den ekonomiska skadan för regionen, sa Svanberg.

Obama: Tänk på kustfolket

Obama inledde med att förklara att han var nöjd med mötet med BP:s ledning.

– BP:s ansvar för läckan är stort, och det erkänner de. Vi kommer att fortsätta hålla BP och andra ansvariga, och jag är säker på att BP kommer att leva upp till sina förpliktelser, sa han.

Presidenten sa att han under dagen hade ett privat samtal med Svanberg, där han talade om de fiskare han har träffat nere vid kusten, som har mist sitt levebröd på grund av oljekatastrofen.

– Jag betonade att för de här familjerna är det här inte bara om dollar och cent. Det här var säsongen när de skulle komma tillbaka på banan igen, det här händer för dem vid värsta möjliga tidpunkt. Jag betonade att han (Svanberg), när han pratar med aktieägare och är på styrelsemöten, ska tänka på de här individerna. Att de är desperata och kan förlora företag som de har haft i generationer, sa Obama.

– Och han försäkrade mig om att han skulle ha dem i åtanke.

Fond för skadeståndskrav

Svanberg tillkännagav att BP sätter undan 20 miljarder dollar, närmare 156 miljarder kronor, i en speciell fond för skadeståndskrav som ska förvaltas av en oberoende person.

Dessutom ska BP avsätta 100 miljoner dollar, närmare 779 miljoner kronor, till arbetare som blir arbetslösa när djuphavsriggar stängs.

En grupp amerikanska forskare meddelade i går att de bedömde att avsevärt mycket mer olja har läckt ut än man tidigare befarat, uppskattningsvis mellan 35 000 fat och 60 000 fat om dagen.

FAKTA

De deltog i mötet

Från Vita huset, bland andra:

President Barack Obama

Vicepresident Joe Biden

Säkerhetsminister Janet Napolitano

Inrikesminister Ken Salazar

Energiminister Steven Chu

Handelsminister Gary Locke

Arbetsmarknadsminister Hilda Solis

Justitieminister Eric Holder

Vita husets stabschef Rahm Emanuel

Från BP, bland andra:

Ordförande Carl-Henric Svanberg

VD Tony Hayward

Direktör Bob Dudley

USA-chefen Lamar McKay

Källa: TT-Reuters