Fast i kylan i 3 dygn – nekas ersättning

Tågkaoset i vintras kostade 3 miljarder

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
NYHETER

Tio år av förseningar – och minst tre miljarder kronor.

Så mycket kostade tågkaoset i vintras.

– Jag är inte förvånad, säger Sofie Lindblom, 25, som satt fast i kylan i tre dygn.

Släktbesöket förvandlades till ett helvete. Resan mellan Västerås och Lund tog 72 timmar.

– Man trodde att sånt här händer inte i Sverige. Ersättningsbussar sattes aldrig in och vi satt och rullade tummarna, säger Sofie.

Personelan privatsurfade

När Sverige drabbades av extremt vinterväder kollapsade tågtrafiken. Men en ny rapport från Trafikverket (sammanslagningen av Vägverket och Banverket) slår fast att en stor del av kaoset orsakades av att SJ och Banverket självt brast i information, ledning och samarbete.

Aftonbladet avslöjade redan förra veckan att Banverkets personal privatsurfade på Facebook och porrsajter upp till en och en halv timme per dag under tåg-kaoset.

SJ skyller på Banverket

Det totala antalet förseningstimmar blev 83 000, dubbelt så många som en normal vinter. Kostnaden beräknas till minst tre miljarder kronor – priset för fem Jas-plan. Katastrofen kunde dock enkelt ha hindrats med investeringar för 450 miljoner.

Samtidigt fortsätter Trafikverket och SJ att bråka om vem som ska betala.

– Vi är inte utan skuld. Däremot ska vi inte betala för något vi inte fått. Banverket hade inte skottat bort snö, säger SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn.

Sofie Lindblom har inte heller sett röken av någon ersättning.

– Någon kompensation kunde vi fått. SJ ombokade våra biljetter tre gånger men till slut tog vi oss själva till Stockholm.