29 aktivister står inför rätta

Rekordsnabbt åtal – tog sig in på Forsmark i måndags

Foto: AFP
I måndags tog sig en stor grupp aktivister in på kärnkraftsverket Forsmark. I dag stod 29 av dem inför rätta.
NYHETER

Aktivisterna tog sig in på kärnkraftverket Forsmark i måndags morse.

I morse stod 29 utländska personer inför rätta i Uppsala tingsrätt.

Tingsrätten har avsatt tid till klockan 20 på kvällen för sina förhandlingar och har reservtid i morgon, fredag. Domstolen ska också avgöra om någon eller några av de misstänkta ska hållas kvar i fängsligt förvar, det vill säga bli häktade. Hittills har alla suttit anhållna, men tiden för hur länge åklagaren kan hålla en person frihetsberövad löper ut i dag.

Kamp mot klockan

Vice chefsåklagare Magnus Berggren kommer att yrka på ett kortare fängelsestraff för Greenpeaceaktivisterna, om han hinner få fram belägg för att de misstänkta dömts för liknande brott i andra länder.

I slutet av sin sakframställan visade åklagaren rätten långa sekvenser från Forsmarks övervakningskameror i den zon med två stängsel som utgör skalskyddet runt kärnkraftverket. På bilderna såg man hur aluminiumstegar plötsligt fördes ner över det yttre stängslet. Därefter klättrade en rad aktivister i färgglada overaller och med blombladsliknande mössor runt huvudena – blå, röda, gula, vita – över det första staketet.

I lugn och ro kunde de därefter förbereda sig för att ta sig över staket två, där det på insidan fanns några vakter, som inte hade en chans att avvärja intrånget.

”Påtala säkerhetsriskerna”

Med bilderna dokumenterade och bevisade åklagaren hur intrånget skett och vilka som deltagit.

– Den här aktionen har från mina huvudmäns sida föranletts av ett upplevt trängande behov att påverka opinionsbildningen så att ytterligare utbyggnad av kärnkraften inte kommer till stånd, då man menar att så väl den nu föreliggande kärnkraftsverksamheten som ytterligare tillkommande verksamhet utgör ett överhängande hot mot liv och egendom, sade en av försvarsadvokaterna.

Dessa bestred inte vad som hade hänt och att deras klienter olovligen tagit sin in på kärnkraftsområdet.

En annan av försvararna förklarade att syftet var att påtala säkerhetsriskerna, inklusive det dåliga skalskyddet.

– Den här aktionen har visat hur häpnadsväckande enkelt det är att ta sig in på ett närmast komiskt sätt i ett av de absolut mest skyddsvärda objekt som finns. Och i det avseendet har aktionen varit utomordentligt framgångsrik med en stor debatt som följd, summerade advokat Stefan Wallin.

Fullsatt i rättssalen

Förhandlingssalen i Uppsala tingsrätt var till större delen fylld med de 29 åtalade utlänningarna, varav tyskar utgör den största gruppen. Därför är många medier hänvisade till att följa förhandlingarna på bildskärm i ett angränsande rum.

Vice chefsåklagare Magnus Berggren kräver i sina stämningsansökningar att samtliga 29 misstänkta ska häktas, därför att det finns så kallad kvalificerad flyktfara.

En av de 29, en 26-årig polack, åtalas också för ringa vapenbrott, eftersom han under intrånget hade pepparspray, vilken dock inte kom till användning.

En svensk medborgare

Den yngste misstänkta är 19 år och den äldste 47 år. En av dem är svensk medborgare men sedan 1994 bosatt i Danmark. Den största gruppen utgörs av tyskar, 13 stycken.

Forsmarks kraftgrupp kräver skadestånd på tre miljoner kronor för arbets- och personalkostnader i samband med att 29 personer tog sig in på kärnkraftverket Forsmark i måndags. Kravet framfördes under rättegångsförhandlingarna i Uppsala tingsrätt enligt UNT:s hemsida.

Det är tveksamt om så många misstänkta, så snabbt efter det att brottet begicks har hamnat inför sina domare i Sverige tidigare.

TT-Aftonbladet