Wikileaks förbereder ny avslöjande video

NYHETER

Wikileaks förbereder ännu ett stort avslöjande, rapporterar Guardian.

Trots att grundaren Julian Assange ska befinna sig på flykt undan CIA släpps snart en video från ett av USA:s luftangrepp i Afghanistan.

Sajten som specialiserat sig på att offentliggöra hemlistämplade dokument för allmänheten befinner sig under hårt tryck.

Trycket på Wikileaks började i april när sajten publicerade en omtalad video som visar hur en amerikansk helikopter skjuter civila i Irak.

Gripen i Irak

Nyligen greps en amerikansk underrättelseanalytiker i Irak misstänkt för att ha läckt video till Wikileaks. Soldaten ska också ha läckt flera hundra tusen hemliga telegram från amerikanska ambassader.

Uppgifterna har fått Pentagon att se rött och enligt medieuppgifter jagar USA nu Wikileaks grundare och frontfigur Julian Assange för att förhindra att han offentliggör telegrammen.

Nu skriver Guardian att Assange går på offensiven snarare än att ligga lågt.

92 barn dödades

Tidningen refererar till ett mail som Wikileaks skickat till sajtens anhängare. I mailet säger Wikileaks att organisationen nu även förbereder att offentliggöra en video från Garani i Afghanistan.

Händelserna i Garani är ytterst pinsamma för USA eftersom över 140 civila, inklusive 92 barn, ska ha dödats i attacken. USA sade inledningsvis att attacken var ett framgångsrikt angrepp mot talibaner.

Wikileaks har länge sagt sig ha videon men har av någon anledning inte publicerat den ännu. Den amerikanske soldat som gripits för att ha läckt Irak-videon har på nätet erkänt att han läckt även denna video.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Bland avslöjandena finns bland annat manualen som bevisade psykisk tortyr på Guantánamobasen, hemliga dokument om pengatvätt och bevis på storskalig korruption på hög politisk nivå i Kenya.

Det mest uppmärksammade avslöjandet är dock organisationens senaste: Ett filmklipp som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar.

Wikileaks släppte också nyligen huvuddelen av 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan. Dokumenten innehåller bland annat bevis på civila dödsoffer för amerikanska attacker.

Några av sajtens servrar finns inhysta i ett webbhotell i Stockholm, samma webbhotell som bland annat sköter servrarna åt de tjetjenska rebellernas egen webbplats och tidigare skött The Pirate bays servrar.