Kan ha lurat till sig 75 miljoner

32-årig Halmstadsbo misstänks ha fejkat cp-skada

NYHETER

Härvan växer runt mannen som står åtalad för att ha fejkat en cp-skada.

Polisen misstänker att hans assistansbolag lurat till sig upp mot 75 miljoner kronor.

Företaget som fram till förra sommaren tog hand om den 32-årige Halmstadbon misstänks ha använt sig av samma bluff i flera andra fall.

Hittade bevis

Mannen utgav sig för att vara gravt cp-skadad och i behov av flera assistenter. Men bilder och filmer i hans bostad visade en annan verklighet. Polisen hittade bland annat bevis på att han närvarar vid en pingisturnering.

Assistansbolaget har ytterligare tolv vårdtagare utspridda i Blekinge, Skåne, Småland och Stockholm. 39 assistenter är anställda, men när polisen började kontrollera visade det sig att flera av dem i själva verket har andra jobb.

Trots det kasserade bolaget in assistansersättning från Försäkringskassan för deras räkning. Med en snittomsättning på runt 15 miljoner kronor de senaste fem åren kan det handla om bedrägerier på upp till 75 miljoner kronor.

Utreder flera ärenden

–?De anställda får inte själva behålla pengarna, men de får en a-kassegrundande och sjukpenninggrundade inkomst som de inte har rätt till, säger kommissarie Karl-Arne Ockell på Halmstadpolisen.

Bluffmetoden kan nu ha spridit sig till andra företag. Tipsen har strömmat in till Försäkringskassan i Halmstad.

–?Vi håller på att utreda ett par ärenden, säger sektionschefen Gun Dahl.

Aftonbladet var i går i kontakt med en av företagets styrelsemedlemmar. Denne ville inte kännas vid några misstankar.